Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мюсюлманският свят налага забрана на "Ной"

08 март 2014, 13:51 часа

Регулаторните органи на Катар, Бахрейн и ОАЕ отказаха да дадат разрешение за разпространението на филма на Дарън Аронофски "Ной", заснет по библейска тема, в страните им, съобщиха Ройтерс и Холивуд рипортър, като се позоваха на представител на кинокомпанията "Парамаунт пикчърс".

Забраната на религиозна основа става още преди световната премиера на лентата. Очаква се по същия начин да постъпят и регулаторните органи на Йордания, Кувейт и Египет. В Египет филмът трябваше да излезе на екран на 26 март, два дни преди премиерата в Северна Америка на 28 март, пише БТА.

Близкоизточните цензори забраняват филма, тъй като "противоречи на учението на исляма". Мюсюлманските традиции не допускат изображенията на пророци, пратеници и сподвижници на Аллах. В Корана Нух (Ной) е ислямски пророк и участва в сюжета за всемирния потоп. "Гардиън" разкри, че киностудията "Парамаунт пикчърс" е подготвила няколко версии на филма, за да избегне възмущението на религиозно настроените зрители, но Аронофски е настоял авторският му вариант да бъде разпространен.

Филмът "Ной" е създаден по библейската легенда за Ноевия ковчег. Главната роля се изпълнява от носителя на "Оскар" Ръсел Кроу. Във филма участват още Дженифър Конъли, Ема Уотсън, Антъни Хопкинс. Бюджетът на проекта е 125 милиона долара, което прави филма най-скъпия, режисиран от Аронофски. Голямата сума се обяснява с огромния брой специални ефекти. Всички животни например са създадени с помощта на компютърна графика.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес