Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мартин Макдона се оплака от цензура заради груб език в пиесите му

10 април 2023, 09:31 часа

Британско-ирландският драматург Мартин Макдона сподели в свое интервю, че театри са отказвали да поставят негови пиеси в миналото, защото не е позволявал да се редактира използваният груб език.

Макдона, който е на 53 години, е сценарист и режисьор на филма "Баншите от Инишерин", номиниран за няколко награди "Оскар", както и автор на пиеси, сред които една от най-известните е "Пухеният". Планирано е тя отново да бъде поставена на лондонския Уест енд по-късно тази година. 

"Само в последните няколко години получих откази от театрални компании да поставят пиесите ми, защото не харесват някои от използваните думи в тях", казва той в предаването "Today" на Radio 4. Авторът добавя, че театри искат да променят някои от словата, за да ги направят "по-приемливи за тях или за... публиката им". Мартин Макдона определя това като "голям проблем" и смята, че е "опасно" за творци като него, въпреки че е "утвърден писател, който продава билети", пише БТА.

Преди представянето на лондонска сцена на пиесата "Пухеният" през месец юни, беше обявено, че Световната ПЕН организация, която защитава свободата на словото в литературата, ще си партнира с продукцията, припомня Пи Ей мидия/ДПА. 

Черната комедия разказва за Катурян - писател в полицейска държава, разпитван за съдържанието на разказите си и сходствата с няколко убийства, извършени в тоталитарната страна. В новата продукция в образа на Катурян е Лили Алън, като за първи път ролята е поверена на жена. Участва и британският актьор Стив Пембъртън. 

"Тази завладяваща пиеса разглежда ролята на писателя в обществото и разсъждава върху цената, която се плаща за упражняването на правото на свобода на изразяване, което всички имаме", казва писателят и председател на Световната ПЕН организация Бурхан Сьонмез.

"Ние, в ПЕН, сме горди да работим с пиесата "Пухеният" и да участваме в този амбициозен проект, подкрепящ много от ценностите, които насърчаваме - необходимост от толерантност, критично мислене и информиран дебат", добавя той.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес