Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Кокалеста" и приличаща на "мъж": Съсипаха от критики Мис Турция (СНИМКИ)

21 септември 2024, 22:53 часа

В Турция приключи конкурсът за красота "Мис Турция", а победителка стана 24-годишната Идил Билген. След успеха ѝ обаче върху нея се стовари вълна от омраза, пише британският таблоид "Daily Mail".

Идил Билген ще представлява Турция на конкурса "Мис Свят". Тя има медицинско образование и говори три езика. Но всичко това не я спаси от коментари, критикуващи външния ѝ вид – висока, слаба, кокалеста. Успехът не я пощади и от внушения, че е спечелила благодарение на високия статут на баща си, който е турски дипломат.

Повечето критики окачествяваха Идил като "мъжеподобна". По-специално, тя беше сравнена с героя на турската комедия от 1984 г. "Шабание", в която той се преструваше на жена. Популярната турска поп певица Демет Акалина написа в социалната мрежа X: "Може би ще върнеш короната или ще има нещо като публично гласуване... Скъпа, може да искаш да спечелиш, но това е конкурс за красота, а не за фаворизиране".

Още: С хиджаб и корона: Избраха първата Мис Изкуствен интелект (СНИМКИ + ВИДЕО)

Заради вълна от омраза Идил Билген изключи коментарите в социалните си мрежи и отговори на критиките по време на изява в местна телевизия: "Във време, когато страната ни преживява трагедии като насилие над жени и деца, негативните коментари към мен ги обяснявам с това, че хората нямат какво да правят. Това са хора, които изразяват мнението си, без да знаят нищо. Техните коментари не ме вълнуват".

В защита на Мис Турция

Но някои коментатори защитиха Идил и предположиха, че нейната победа може да помогне за разрушаването на остарелите и нереалистични стандарти за красота: "Мис Турция се адаптира към света, разрушавайки обществените възприятия за красота. Последните няколко поколения мразят себе си и минават от един пластичен хирург на друг, борейки се срещу такива идеи за красота като голям ханш, тънка талия, 90-60-90, малък нос, плътни устни", казват някои от защитниците ѝ.

"Поздравления за нашата красива Мис Турция - д-р Идил Билген, като знак на протест срещу онези, които се опитват да наложат своето възприятие за красота и да накарат нашите момичета да се чувстват безполезни, ако не отговарят на обществените представи за красота. На онези, на които не им харесва, могат да вземат повърхностните си мнения и да ги запишат в своя дневник със сълзи на очи", звучи друг коментар в защита на Мис Турция.

Още: Plus-size модел стана Мис Алабама и отприщи вълна от подигравки (ВИДЕО)

Към тези коментари се присъедини и турската поп певица Алейна Тилки: "Въпреки че обикновено не подкрепям конкурси за красота, наистина се възхищавам на жени, които са постигнали успех, имат история и са уникални", цитира БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес