Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирландците се оплакаха: "Баншите от Инишерин" ни представя като идиоти

20 февруари 2023, 08:43 часа

През изминалия месец ирландският център за категоризация на филмите (IFCO) е получил множество сигнали и оплаквания, че номинираният за 9 награди "Оскар" филм "Баншите от Инишерин" показва ирландците като "някакви идиоти". В писмата, получени в центъра, има също критики за точността, с която е предаден акцентът на обитателите на измисления остров във филма на Мартин Макдона. Постъпили са и жалби, че филмът представя Ирландия от 20-те години изключително погрешно. 

Един от жалбоподателите е попитал дали е било ясно от самото начало, че филмът е художествена измислица, а не "истински поглед към хората от островите край брега на Ирландия", пише Сега. В отговор директорът на IFCO Джордж Синклер казва, че изразените недоволства не са "обект на категоризация". Въпреки това той посочва, че във финалните надписи се съдържа съобщението, че всички герои и събития са измислени

"Смятам, че този филм е крайно обиден за жертвите на Ирландската гражданска война. Той показва жителите на остров Инишерин като глупави и нехаещи за Гражданската война, която се случва по същото време", споделя зрител. 

Разбира се, оплаквания няма само относно филма "Баншите от Инишерин". Изданието Irish Mirror обаче отбелязва, че IFCO получава зрителски оплаквания по всякакви филмови въпроси - шест например са само постъпилите миналия месец заради това, че семейната комедия "Човек на име Ото" е разрешена за гледане от деца над 12 г. Възмущението е продиктувано главно от факта, че в няколко сцени от филма героят на Том Ханкс опитва да се самоубие и това е гледка, "крайно неприемлива" дори за 15-годишни зрители.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес