Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Господарите" спечелиха дело срещу "Шоуто на Слави" след деветгодишна съдебна битка

11 септември 2017, 21:25 часа

"Господари на ефира" обяви чрез официалната си интернет страница, че продуцентът Джуди Халваджиян е спечелил делото, което "Шоуто на Слави" води срещу хумористичното предаване. Съдебната битка между двете продукции започна преди повече от 9 години и беше за нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права.

Исковете, предявени от продуцентската компания на Слави Трифонов "Седем осми" АД, бяха за неправомерно използване на кадри от шоуто му в "Господари на ефира". На 2 август обаче Върховния касационен съд (ВКС) реши окончателно и без право на обжалване, че нарушение на закона няма.

Спечелилите делото подчертават, че в изминалите години по спора са били постановени 9 съдебни решения, болшинството от които приемат, че използването на откъси от "Шоуто на Слави" е допустима от закона форма на хумористична критика, за която не е нужно съгласието на продуцента и заплащането на възнаграждение.

"Опакован в прозаичен амбалаж на дело за нарушени имуществени права, спорът по същество е за свободата на словото и правото на изразяване на мисли, идеи, убеждения и възгледи, включително по отношение на чужд авторски продукт. Чест прави на българския съд, че не позволи с късогледо тълкуване законът да се използва като инструмент за заглушаване на критични гласове", пише в позицията на "Господари на ефира".

"На десетата година от съдебната сага най-сетне справедливостта възтържествува. От самото начало на тази тежка битка, не сме се съмнявали в обективността и безпристрастието на съда защото вярвахме, че правото е на наша страна", заявява от своя страна продуцентът на "Господари на ефира" Джуди Халваджиян

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес