Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето колко трябва да платят Слави Трифонов и bTV на Деси Тенекеджиева за обиди

18 август 2020, 06:30 часа

"Шоуто на Слави" е де факто представяло актрисата Деси Тенекеджиева като вампир, вълк, крокодил, вещица, змия и таралеж. Външният ѝ вид е представян като плашещ и стряскащ. Актьорът Мариян Бачев, който е играл пародийната роля на герой на име Десо Тенекеджиев, е бил с характерни загрозяващи лицеви черти като голям изкуствен нос и бенка с явен паралел между неговия вид и този на Тенекеджиева. Самият пародиен герой - Десо, много пъти в шоуто се определял като грозен и давал примери за това. Това са част от изводите на Върховния касационен съд, с които "Шоуто на Слави" и bTV са осъдени да платят на Тенекеджиева 20 000 лв. обезщетение за 16 предавания с подигравки с нея в периода 2013 до 2015 година, когато е заведено делото, пише в. "24 часа".

Припомняме, че новината за окончателната осъдителна присъда съобщи самата Тенекеджиева във Facebook.

Шегите с името и външността на Деси Тенекеджиева се отразили негативно на работата ѝ и опетнили името ѝ пред обществото, приема съдът. Тя е била рекламно лице на Жан-Пол Готие от 2000 до 2005 г., участвала е в много български и европейски филми. В един от тях е партньор на Жерар Депардийо. Председател е на фондация за подпомагане на млади творци.

Шегите почват от 5 септември, 2013 година, когато в "Шоуто на Слави" е излъчен скечът "Божидар Димитров за вампирите в България". В скеча Слави Трифонов казва: "Добре, това е третият намерен вампир в нашата страна. Значи в момента имаме три български вампира, така ли?". Актьорът Краси Радков, който влиза в ролята на вече покойния Димитров, отговаря" "Не, четири са" и добавя: "Забравяш Деси Тенекеджиева". По делото е посочено, че повечето скечове са излъчени по bTV, по комедийния канал на медийната група, а освен това са качени в страницата на шоуто в интернет и така са стигнали до повече зрители.

Следващата гавра според Тенекеджиева е от края на януари 2014 година. Тогава Краси Радков е в ролята на баба Вуна, чийто образ е на развратна старица. "Гледала ли си "Вълкът от Уолстрийт?", пита Слави с пояснението, че главният актьор в продукцията Леонардо ди Каприо е номиниран за "Оскар". Баба Вуна отговаря: "Не знаех, че Деси Тенекеджиева е ходила на Уолстрийт".

През май 2014 г. Трифонов пита влезлия в образ актьор Башиянов с кого е най-известното му селфи. "С Дънди Крокодила", отговаря Башиянов. "Имате предвид позабравения актьор Пол Хоган", пита го водещият. "Не, имам предвид позабравената актриса Деси Тенекеджиева", следва сценария Башиянов.

Тенекеджиева е представила медицинско удостоверение, че заради такива шеги е развила инсомния, както и остър стрес и главоболие, дори схващане на челюстите. Разпитани свидетели са посочили, че след обидите Тенекеджиева не спяла, плачела, отказвала да ходи по участия, тревожела се как ще гледат на нея родителите и синът ѝ. Децата на приятеля ѝ започнали да се държат агресивно към нея, след като чули обидите по телевизията.

Според адвокатите на защитата, основна цел на хумора с Тенекеджиева и всички останали публични личности е забавлението на зрителя след работния ден и чрез осмиване на грешки, отделни черти от физическия образ на актуални за деня публични личности. Твърди се, че няма обиди към актрисата. В аргументите си съдиите обаче подчертават, че Тенекеджиева не е държавен служител или политик, за да търпи подобни жестоки шеги. Те признават, че актрисата е публична личност, но въпреки широките граници на това понятие според ВКС е недопустимо да се накърнява и унижава достойнството ѝ, още повече че въпросните скечове не засягат теми от обществен интерес.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес