Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказано: Покахонтас е прабаба на Едуард Нортън

05 януари 2023, 15:59 часа

Американският актьор Едуард Нортън получи неоспорими доказателства, че има семейна връзка с Покахонтас - дъщерята на индианския вожд Похатан, живял през XVII в. Новината е обявена в предаването за генеалогия на PBS "Finding Your Roots", а както съобщават и от CNN, по този начин слухът, че Нортън е наследник на принцеса Покахонтас, категорично се потвърждава.

"Вие имате доказателство на хартия, без съмнение, че Покахонтас е вашата 12-та прабаба. Тя е съпруга на плантатора Джон Ролф, с когото са родители на Томас Ролф."

Ето и информацията, която дава водещият и историк Хенри Луис Гейтс-младши: двойката Покахонтас и Джон Ролф се жени на 5 април 1614 г. в Джеймстаун, Вирджиния.

През 1616 г. семейството на Покахонтас и Ролф пристига в Лондон, като Покахонтас е представена в английското общество като пример за "цивилизован дивак" с цел повишаване инвестициите в колонията Джеймстаун. Бързо става известна, облича се елегантно и присъства на пиеса в замъка Уайтхол. През 1617 г. семейство Ролф отплава обратно за Америка, но Покахонтас умира внезапно в Грейвсенд, графство Кент. Причината за смъртта ѝ е неизвестна. Погребана е в Англия, но не се знае точно къде.

Въпреки че дълги години Едуард Нортън знае, че е възможно Покахонтас да е негова баба, той все пак е развълнуван от фактите. "Това разкритие те кара да осъзнаеш колко малко парче от цялата човешка история си", казва Нортън.

В същото предаване става ясно още, че третият прадядо на Нортън - Джон Уинстед, е притежавал семейство роби: мъж и жена и пет момченца на възраст 4, 6, 8, 9 и 10 години. Нортън коментира и този факт: "Такива неща те карат да се чувстваш неудобно. Това не е присъда за вас в собствения ви живот, но е присъда за историята на тази страна и тя трябва да бъде призната преди всичко, и след това трябва да намериш начин да се справиш с това".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес