Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дензъл Уошингтън се присъединява към "Гладиатор 2"

20 март 2023, 10:48 часа

Актьорът Дензъл Уошингтън е пред финализиране на преговорите за участие в предстоящия "Гладиатор 2". Носителят на двe награди "Оскар" най-вероятно ще работи отново с режисьора Ридли Скот за пръв път след "Американски гангстер" от 2007 г.

Филмът, продукция на Paramount, добива все по-ясни очертания, след като тази седмица стана ясно кой ще изпълни ролята на злодея в продължението на обичания блокбастър от 2000 г. Това е Бари Киоган - младата звезда от "Баншите от Инишерин" (с номинация "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля именно за най-новия филм на Мартин Макдона). Израсналото по сиропиталища и приемни семейства ирландско момче е познато на киноманите от ролите си във филмите на Кристофър Нолан и Йоргос Лантимос, но и от българския "И после светлина" на Константин Божанов. За голямата вероятност Дензъл Уошингтън да се присъедини към каста на "Гладиатор 2" съобщи Variety.

Известно е, че премиерната дата на "Гладиатор 2" е 22 ноември 2024 г., а в главната роля ще се изяви друг актьор, който можеше да получи "Оскар" на церемонията, провела се преди седмица - 27-годишният Пол Мескал ("Под слънцето"). Сценарист е Дейвид Скарпа, а 85-годишният Ридли Скот ще режисира и копродуцира филма. Операторът Джон Матисън, сценографът Артър Макс и дизайнерката на костюмите Янти Йейтс са същите, които отговаряха за визуалната среда и на първия филм. Очаква се снимките да започнат скоро в Уарзазат, Мароко.

"Гладиатор" спечели 460 милиона долара от билети в началото на века и се превърна в един от най-обичаните от публиката филми на своето време, припомня "Сега". Той е лауреат и на 12 номинации и пет награди "Оскар", включително за най-добър филм. Ръсел Кроу изпълни ролята на римския войник Максимус, бунтуващ се срещу злия император Комод (изигран от Хоакин Финикс). Както е добре известно, героят умира в края на филма. Пол Мескал ще изпълни в продължението ролята на неговия син Луциус, чиято майка е героинята на Кони Нилсен - Луцила, сестра на злодея. В първите информации за предстоящото продължение бе съобщено, че Ръсел Кроу ще се появи за малко в ретроспективни кадри.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес