Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Актьор от австрийския кандидат за чуждоезичен "Оскар" замесен в скандал с детска порнография

16 януари 2023, 09:30 часа

Около филма "Корсаж", който е австрийското предложение за награда "Оскар" за чуждоезичен филм, се разразява ужасен скандал. Актьорът Флориан Тайхтмайстер, който изпълнява ролята на Франц Йосиф в продукцията, е обвинен в притежание на детска порнография, предаде АФП.

От ORF, която е обществената телевизия в Австрия и копродуцент на "Корсаж", обявиха, че занапред ще се въздържат от "продуциране и разпространение на продукции с участието на Флориан Тайхтмайстер". 

Веригата киносалони Cineplexx, която менажира 400 кина в 12 държави, изтегля от програмата си филма. Миналата година "Корсаж" бе представен на международния кинофестивал в Кан.

Професионалните гилдии в Австрия правят "консултации с режисьора и продуцентите" относно кандидатурата на "Корсаж" за награда "Оскар", съобщава още АФП. Кинематографистите в страната смятат, че е редно да се прави разлика между поведението на актьора и филма, в който той се е снимал.

В петък адвокатът на Флориан Тайхтмайстер направи изявление пред медиите относно обвинението срещу актьора. Защитникът заяви, че клиентът му ще се признае за виновен и ще се изправи пред съда на 8 февруари. Обвинението срещу него е в притежание на голямо количество материали с детска порнография в периода февруари 2008 г. - август 2021 г. Ако бъде признат за виновен, може да влезе в затвора за две години.

От австрийския национален Бургтеатер, където Флориан Тайхтмайстер работи, обявиха, че актьорът е уволнен.

Обявяването на номинациите "Оскар" ще се случи на 24 януари.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес