Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

AEROSMITH - от едно друго измерение

18 май 2014, 02:10 часа

Преди 44 години се заражда една от най-слушаните, най-обичаните, най-нечовешки добрите групи AEROSMITH. И ако не си ги слушал поне веднъж в живота си на живо, все едно не си живял никога.

17 май 2014 ще остане една от най-паметните дати в съзнанието на феновете на рока. Еуфорията на стадион "Локомотив" започва още от ранни следобед, към 17:30 вратите се отварят и най-нетърпеливите се запътват с бодра крачка към решетките пред сцената. Всички са дошли да една единствена идея – да сбъднат една мечта – своя или чужда няма значение. Преди големите AEROSMITH на сцената се качат момчетата от Д2, за да подгреят тръпнещата в очакване публика. След по-малко от час пеене на сцената, пожелават на всички  "да се размажат от кеф" и отново се започва с чакането.

Времето цял ден се сърди, даже вали дъжд, но на повечето хора дори не им прави впечатление. Тук-там се вижда някой цветен дъждобран, но мисълта за Стив Тайлър и компания, топли повече от всичко друго. Все пак България ги чака да "дойдат на гости" от много време. И за да не си помисли някой, че това са едни несериозни звезди, които кой знае кога ще излязат, господин Тайлър се показва на видеостената от гримьорната си. Пита публиката дали са готови, поглежда в обектива на камерата изпитателно и отново се скрива. Точно след 10 минути прожекторите разкъсват мрака и се чува глас, който не можеш да сбъркаш дори насън.

В първия момент се питаш: "Истина ли е?", след това започваш да се чудиш на колко години беше Стивън Тайлър. Не за друго, а защото излъчва много свежарско настроение, носи бяла шапка, бяло сако, и тениска с много брокат. Същото важи и за останалите от групата – пайети, щамповани тениски, усещане за истински рокдинозаври. А парчетата започват да звучат едно след друго: Walkin' the Dog, Eat the Rich, а на Love in an Elevator, публиката вече се е качила на асансьора на емоциите и крещи.

Никой не може да настигне господин Тайлър с поглед, постоянно се появява и изчезва, оказа се, че не само гласът му е динамичен, но и походката. Грандиозната сцена е широка над 35 метра, а покривът й е над 18 метра. Тя е със специална платформа точно отпред, т. нар. „език“ е с дължина над 20 метра, а по него Стивън Тайлър успява да достигне до най-върлите си фенове най-отпред.

Няма време за почивка: Toys in the Attic, Oh Yeah, Jaded, Cryin, Livin' on the Edge – взети буквално на един дъх. Без нито един фалшив тон! Няма как да си чуеш мислите, ако изобщо си успял да си помислиш за нещо по-различно от забавление. А любимите песни нямат край: Last Child, Rag Doll, Stop Messin' Around, What It Takes, Janie's Got a Gun, I Don't Want to Miss a Thing, No More No More, Come Together, Walk This Way.

Преди да забият култовата песен от "Армагедон", Стив приканва всички във публиката да прегърнат човека, който стой до тях и … да се поцелуват! А на тези, които не се целуваха, пожелава след концерта да се приберат вкъщи и да правят любов!

Във втората малка почивка, талантливият до мозъка на костите си Джо Пери, запява Американски блус от Бостън. Един от коментарите, който успявам да запомня е "Не съм вярвал, че ще мога да чуя подобно нещо на живо. Джо Пери ще си го татуирам на гърба". Подкрепям! През това време часовникът показва точно 11 часа, AEROSMITH се покланят и се прибират зад сцената. На тях и на нас, ни е ясно, че ще се качат поне още веднъж на сцената, преди да си тръгнат окончателно, поне, за да изпълнят "Crazy".

Както и първият път, Тайлър и компания, не чакат много, за да се върнат. Каква е изненадата, когато Стивън сяда зад пианото и прозвучават първите акорди на Dream On. Няма по-велико удоволствие от това да се опитваш да надвикаш гласището на Стив Тайлър, да знаеш, че не можеш, но да продължаваш да пееш. За десерт групата ни изпраща Sweet Emotion (сладки емоции – б.а.) и обещават да се върнат пак, защото са чакали прекалено дълго да дойдат първия път.

С най-голямо нетърпение ще чакаме да бъдем отново в компанията на Стивън Тайлър, Джо Пери, Брад Уитфорд, Том Хамилтън и Джоуи Крамър. Светлините загаснаха!

*“Аеросмит“ е групата с най-големи продажби в историята на американския рокендрол с албуми в тираж над 150 милиона копия по целия свят.
Само в САЩ са продадени 66,5 милиона записи.

Освен това държат рекорд за най-много златни и мултиплатинени албуми за американска група.

Автор: Десислава Мирчева

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес