Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да няма роуминг в ЕС, трябва да приемем Big Brother

13 декември 2016, 14:45 часа • 3187 прочитания

Заради изисквания на телекомуникационните компании в Европа, предложението на Европейската комисия относно падането на роуминга в ЕС вече е силно коригирано. Предложеният регламент беше одобрен на ниво "експерти" от страните-членки на ЕС. Предстои обаче одобрение от Европейския парламент и от Европейския съвет.

Падането на роуминга ще става с опцията "Roam like at Home", като всички оператори, работещи на територията на ЕС, ще трябва да я включат в договорите с клиенти.

Основата на регламента е, че са посочени максимални такси, които операторите могат да налагат един на друг за използване на мрежите им за предоставянето на роуминг услуги. Тези горни граници се отнасят до гласовите обаждания, кратките съобщения и сърфирането в интернет. Границите тепърва ще се уточняват, но се предвижда за телефонни разговори максималната такса се очаква да бъде 0,0353 евро на минута, за текстови съобщения — 0,01 евро на SMS, а за интернет – 0,005 евро на мегабайт, макар че Европейският съвет предлага 0,01 евро.

Какви обаче са уловките - научете в Expert.bg

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес