Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия забраниха използването на VPN

31 юли 2017, 11:45 часа • 5246 прочитания

Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който забранява използването на VPN като опция да се влиза от руска територия в сайтове, които са забранени в Русия, предаде Reuters.

Всъщност законът не ограничава само VPN мрежите, а всякакви технологични опции, които позволяват на интернет потребителите да маскират IP адреса си, с който сърфират, търсейки анонимност.

Припомняме, че през 2014 година в Русия беше прокаран закон, който задължава базираните на руска територия интернет провайдъри да пазят информация за руски потребители. Това предизвика сериозни страхове, тъй като мнозина се опасяваха, че така правителството ще може да цензурира всичко, което пожелае. Според Леонид Левин, председател на Комисията по информационни технологии на долната камара на Думата, новият закон е създаден, за да се бори Русия по-ефективно с нелегалното съдържание в интернет.

Подписването на новата мярка стана факт точно един ден, след като Apple изтегли приложенията си за VPN от онлайн магазина си за Китай.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес