Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Брюксел се обсъжда закон за изкуствения интелект

06 февруари 2023, 09:33 часа • 1305 прочитания

Европейският съюз се замислят за въвеждане на стандарти и разпоредби в опит да регулират разработката, внедряването и използването на AI. Причината за това е бързото настъпление на изкуствения интелект в различни сфери на човешката дейност и непредвидимите последици от това подтикнаха властите в

В Брюксел вече се обсъжда закон за изкуствения интелект, който да намали рисковете, породени от различни модели на AI. Това от своя страна поражда опасения, че документът ще забави развитието на високотехнологичната индустрия. 

ОЩЕ: Съдия е подготвил решение за дело благодарение на ChatGPT

Конкретният повод за този закон е дебютът на ChatGPT. AI модел, способен да генерира статии, есета, вицове и дори поезия – достигна до над 100 милиона потребители и беше признат за най-бързо развиващата се услуга в историята. Възможностите му породиха опасения, че платформата може да се използва за плагиатство и измами, а контрааргументът, че говорим за голям технологичен скок, не отменя страховете.

Според еврокомисаря Тиери Бретон, това подчертава необходимостта от разработване на международен стандарт за AI индустрията. Съгласно действащото законодателство на ЕС, ChatGPT се счита за AI система с общо предназначение – тя може да се използва за различни цели, включително високорискови задачи като проверка на кандидати за работа или оценка на кредитоспособността. Според Бретон, разработчикът на чатбота, компанията OpenAI, трябва да покаже на колегите си как трябва да се спазват законовите изисквания по отношение на изкуствения интелект, съобщават от Ройтерс, цитирано от Технюз. 

ОЩЕ: ChatGPT скоро ще има свой конкурент

Но Тиери Бретон настоява, че обществеността трябва да бъде запозната с рисковете, свързани с AI – като пристрастна или неточна информация и нарушени авторски права на материалите, използвани за обучение на модели. Законодателите в ЕС ще обсъдят всички тези аспекти на изкуствения интелект.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес