Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария преживя една от най-тежките хакерски атаки

26 септември 2020, 17:30 часа • 6151 прочитания

Унгарски финансови институции и телекомуникационна инфраструктура са били ударени от мощна кибератака в четвъртък от компютърни сървъри, намиращи се в Русия, Китай и Виетнам, съобщи телекомуникационната компания Magyar Telekom, цитирана от Reuters.

Случилото се е т.нар. разпределена атака за отказ на услуга (distributed-denial-of-service, DDoS), при която хакерите опитват да претоварят дадена мрежа чрез необичайно голям обем на трафика на данни и така да я парализират.

Обемът на атаката е бил 10 пъти над равнищата на обичайните DDoS атаки, заяви компанията. "Това означава, че става дума за една от най-големите хакерски атаки в Унгария изобщо, както по размер, така и по сложност", допълват от телекома.

"Руски, китайски и виетнамски хакери опитаха да извършат DDoS атака срещу унгарски финансови институции, но те опитаха да претоварят и мрежите на Magyar Telekom", посочи компанията.

Атаката е била на няколко вълни, нарушила е работата на някои финансови институции и е предизвикала прекъсвания на услугите на Magyar Telekom в някои райони на Будапеща, след което е била отблъсната от компанията.

Използва ли Турция хакери на държавно ниво за собствени цели?

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес