Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Уикипедия" спира за 24 часа

17 януари 2012, 11:15 часа • 10172 прочитания
Популярната онлайн енциклопедия "Уикипедия" ще спре англоезичния си сайт за 24 часа, за да поиска подкрепа срещу предложено в САЩ антипиратско законодателство. Според основателя на „Уикипедия” Джими Уейлс законодателството заплашва като цяло бъдещето на интернет, предаде БЛИЦ.

Екипът на американската безплатна услуга е сред най-силните поддръжници на нарастваща кампания. Посетителите на сайта ще виждат само противоречивия акт „Край на онлайн пиратството” и акта за Защита на интелектуалната собственост, предава Ройтерс.

Според сведения в Уикипедия има над 25 милиона посещение дневно от цял свят. Законопроектът изправя технологични компании като "Гугъл" и "Фейсбук" срещу поддръжниците на закона, сред които са холивудските студиа и музикални звукозаписни компании. Поддръжниците казват, че законодателството е нужно, за да се защити интелектуалната собственост.

Антипиратският закон, който се обсъжда в американската камара на представителите, има за цел да спре онлайн продажби на пиратски американски филми и музика, принуждавайки интернет компаниите да блокират достъп до външни сайтове, предлагащи материал, нарушаващ законите за интелектуална собственост.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес