Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени пуснаха най-мощното съоръжение за нагряване на плазма

13 септември 2018, 16:16 часа • 4632 прочитания

Учени пуснаха в употреба един от най-мощните в света инжектори на водородни атоми за загряване на плазма. В бъдеще това устройство ще бъде използвано в термоядрен реактор от ново поколение, според пресслужбата на Института по ядрена физика „Г. И. Будкер“, сибирски клон на Руската академия на науките.

За да се осъществи термоядрената реакция, е необходимо да се загрее водородната плазма до температура от стотици милиони градуси. Най-ефективният начин на нагряване е впръскването (изстрелването) на лъч от бързи атоми. Понастоящем подобна технология за нагряване се тества при няколко големи термоядрени инсталации в Европа и Япония и е най-перспективната за използване в енергията на термоядрения синтез на бъдещето.

"В Института по ядрена физика се даде официално старт на инжектор на мощен лъч от водородни атоми с прогнозни енергийни частици до 1 милион електронволта", се казва в изявлението, цитирано от ТАСС. Пресслужбата добави, че инсталации с такива характеристики в света вече не съществуват.

Отбелязва се, че тази експериментална инсталация е разработена и произведена по поръчка на американската компания „TAE Technologie“, която се занимава с разработването на термоядрени реактори. С този инжектор учените планират да разработят технология за нагряване на плазма в реактора на компанията и да демонстрират надеждност и ефективност в работата на всички елементи на инжектора.

Според главния изследовател на Института по ядрена физика, доктор по физически и математически науки Юрий Белченко, в момента се използват инжектори на атоми с енергии на частиците 60 000-90 000 електронволта, отбелязва още БГНЕС.

"За нагряване на плазмата в големите инсталации от ново поколение като JT-60SA, ITER, DEMO или от Norman (ТАЕ Technologies) са необходими инжектори с енергийни частици енергии от 500-1 000 колоелектронволта, разработка на които се провежда в няколко от най-големите лаборатории в света", каза още ученият.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес