Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени модифицираха човешки ембрион. Какво се случи?

24 април 2015, 14:35 часа • 22332 прочитания

Учени от университета Sun Yat-sen в Китай проведоха модификация на генома на  нежизнеспособни човешки ембриони. Целта на експеримента е била замяната на бета-глобина, чиято мутация отговаря за развитието на потенциално смъртоносното заболяване на— β-таласемия. За целта учените използвали метода CRISPR / Cas9, който позволява да се изреже нужният ген от ДНК.

Опитът е бил извършен върху 86 ембриона. Резултатът не е бил особено успешен, тъй като само в една част от клетката генът е бил заменен с правилно работещо копие. Освен това, използването на алгоритъма CRISPR/Cas9 предизвикало допълнителни мутации, които не са били предвидени.

Подобни опити предизвикат широк резонанс в научния свят. Едно от най-големите опасения е непредсказуемостта на резултата, тъй като при този вид манипулации се прави промяна на генома, предаващ се по наследство и последиците не могат да бъдат предвидени.

Поради тази причина обединение на 170 научно-изследователски форми, институти и групи пациенти наскоро призоваха за мораториум върху опити за промяна на генома на човешки ембриони.

„Изследването трябва да послужи като строго предупреждение за всеки, който си мисли, че технологиите са готови за извършването на опити в името на избягването на генетичните заболявания“, заяви Джордж Дейли, биолог от Harvard Medical School.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес