Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Токио се стреми всички нови сгради да имат слънчеви панели от 2025 г.

21 декември 2022, 10:01 часа • 1344 прочитания

Само 4% от сградите в Токио сега са оборудвани със слънчеви панели на покривите си. Но според нови правила, въведени от властите, от 2025 г. повечето нови сгради веднага ще получат слънчеви панели. Очаква се това да намали вредните емисии и да направи по-евтин живота в японската столица, съобщават от Технюз.

Разговорите за соларната програма започнаха още през септември, като властите възнамеряваха да задължат големите строителни предприемачи да възприемат практиката за задължително инсталиране на слънчеви панели на всички или почти всички нови сгради. Необходимите изменения в градоустройството бяха приети от Токийската столична асамблея в края на миналата седмица. 

ОЩЕ: Близо ли сме до енергийно ефективен и климатично неутрален сграден фонд?

Подобна инициатива несъмнено ще доведе до увеличаване на проектните разходи и по-дълги периоди на изплащане, които на първо място ще трябва да се покрият от купувачите на жилища, коментира технологичният блог Extremetech.

По изискване, инсталирането на слънчев панел с мощност 4 KW в дом с площ под 2000 кв.м води до оскъпяване от приблизително 7200 долара. Тези разходи могат да бъдат възстановени в рамките от шест до десет години, ако собствениците получат държавни субсидии за ток. 

ОЩЕ: Учени посочиха кои производители на автомобили убиват планетата

Жилищните сгради се считат за основен източник на въглеродни емисии в Токио. Програмата за преустройство на стария жилищен фонд в нов вече е одобрена и се изпълнява. От 2025 г. дори малки жилища с площ под 2000 кв.м ще бъдат оборудвани със слънчеви панели, което не беше задължително преди.

В изпълнението на програмата ще участват около 50 предприемачи, всеки от които трябва да пуска в експлоатация средно по 20 000 кв. м жилища годишно. Ако всичко върви по план, Токио ще стане въглеродно неутрален град до 2050 г.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес