Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

TikTok автоматично ще отбелязва видеа, генерирани от изкуствен интелект

09 май 2024, 16:48 часа • 1158 прочитания

TikTok ще маркира съдържание, което е генерирано от изкуствен интелект и качено в платформата, казва компанията.

Компанията ще започне да използва цифрови водни знаци, за да идентифицира и етикетира възможно най-много такива видеа. „ИИ дава възможност за невероятни творчески възможности, но може да обърка или подведе зрителите, ако не знаят, че съдържанието е генерирано от ИИ“, казва Адам Пресър, ръководител на операциите и доверието и безопасността в TikTok. 

TikTok ще започне да прилага технологията за цифров воден знак, Content Credentials, към съдържание от платформата, което ще позволи на други платформи да идентифицират „кога, къде и как съдържанието е направено или редактирано“, казва Пресър.

Още: Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok

Развитието на други социални мрежи в тази посока

Плановете за етикетиране на TikTok следват Meta, която направи подобно съобщение през февруари. Но опитите за етикетиране не са допринесли много за забавяне на огромното разпространение на изображения, генерирани от изкуствен интелект, по-специално във Facebook, което кара някои да наричат сайта „интернет зомби“.

Други социални медии са по-бавни в тази посока: Snapchat етикетира генерирано от AI съдържание, създадено с помощта на собствени инструменти, но предупреждава потребителите, че „изображенията, създадени с продукти, които не са Snap, може да не бъдат етикетирани като генерирани от AI“, докато X на Илон Мъск, изобщо няма автоматична система за етикетиране. Вместо това разчита на изпратените от потребителите „бележки от общността“, за да маркира фалшиви изображения, пише The Guardian.

Още: Заплаха за националната сигурност: Ще се стигне ли до пълна забрана на TikTok в САЩ?

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес