Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Технологиите, които ще променят живота ни

23 ноември 2016, 09:06 часа • 100364 прочитания

Новите технологии променят всеки ден начина, по който живеем и работим. Можем само да предполагаме на какви още по-внушителни технологични постижения ще стане свидетел човечеството в бъдеще. Много от тях все още са непознати, но по отношение на други човешката мисъл вече е поела по пътя на прогреса и развитието.

Представяме ви само една малка част от технологиите, които ще променят и променят ежедневието, работата и живота ни.

Безжични сензорни мрежи



Безжичните сензорни мрежи се състоят от разпределени по определен начин автономни безжични сензорни платформи или така наречените "възли". Тези мрежи имат потенциала да се използват за наблюдение на околната среда, на работата на различни по вид машини, дори на човешката дейност.

Сензорите във възлите дават възможност безжичните мрежи да упражняват мониторинг върху почти всичко - трафика, времето, сеизмичната активност, движението на военните формирования в битка, напрежението на сгради, мостове и инфраструктурни обекти, енергийната ефективност и още много други. И всичко това с удивителна точност, на която досегашните технологии не са способни.

Експертите, работещи по проекта, имат за задача да разработят сензорите така, че те да работят с минимален разход на енергия и да се самоорганизират в мрежа, координирайки взаимната си информация. Според мнозина решението се крие в усъвършенстването на миниатюрни операционни системи, всяка с размер от само няколко килобайта. Така в бъдеще сензорите ще намалят себестойността си до няколко долара за брой, което ще позволи разгръщане на безжичната мрежа на големи площи, в зависимост от сферата ѝ на дейност.

Наносоларни клетки



Слънчевата енергия може да бъде единствената с достатъчно потенциал да замести нуждата от употребата на твърди горива. Усвояването ѝ обаче към момента зависи от разработката на слънчеви панели, които са с висока себестойност.

Учените обаче са открили и друг метод - създаване, с помощта на нанотехнологиите, на фотоволтаичен материал, който да се нанася като боя или да бъде под формата на фолио. Тези наносоларни клетки не само биха се интегрирали лесно в други строителни материали, но и биха могли да намалят значително цената на енергийната ефективност, превръщайки слънчевата енергия в достъпен избор за жилищните и бизнес сградите. Новите клетки ще бъдат изработени от гъвкав и евтин материал, но в същото време ще бъдат ефетивно съизмерими с понастоящем използваните слънчеви панели.

Земеделие на закрито



Земята ще достигне до повратна точка по отношение на изхранването на населението си - с настоящите демографски темпове нуждите на нарастващото население скоро няма да могат да бъдат задоволявани с традиционните методи, които използваме сега. Земеделието ще трябва да се промени. Според експерти - като премине на закрито.

Закритите ферми са бъдещето на селското стопанство, което вече доказва своята ефективност. Предимствата на закритите ферми са много - при тях няма да има нужда от използване на торове и пестициди, а също така могат да се изграждат в градска среда, за да се елиминират транспортните разходи. Първата ферма на закрито вече е факт - в Холандия. Там се използва ЛЕД осветление, иновативна система за напояване и индивидуален контрол на растежа на всеки посев.

Балонен интернет



Макар в развития свят това отдавна да не е казус, по света има 4 млрд. души, които нямат достъп до интернет. За да бъде решен този въпрос се изисква целенасоченото развиване на интернет инфраструктура, което е бавно и скъпо начинание.

Затова от Google стартират пилотния си проект за "балонен интернет" в развиващи се страни. Първи негови бенефициенти засега ще бъдат Шри Ланка и Индия.

Идеята е да бъде изпратен в стратосферата балон на хелий, а местните интернет доставчици да имат възможност да се включат към връзките на балона (или т.нар. проект Loon). В замяна, доставчиците ще намалят своите разходи и съответно - крайната цена за потребителите.

Изкуствени невронни мрежи



Изкуствените невронни мрежи са вече факт, но в бъдеще те ще стават още по-мащабни, по-усъвършенствани и по-ефективни. Изкуствените невронни мрежи на практика симулират определена мозъчна активност, базирана на традиционни компютърни технологии.

Въпросните софтуерни "неврони" могат да бъдат програмирани по всякакъв начин, за да имат определено поведение или пък да решават проблеми, за които досега човечеството не е и мечтало да бъдат решени.

Изкуствените невронни мрежи се използват широко и към настоящия момент - социалните мрежи ги ползват, за да разпознават обекти в изображения, транспортните компании ги ползват, за да оптимизират маршрутите за доставка, а големите компании ги ползват, за да засичат фалшиви трансакции по кредитни карти. Потенциалът им обаче е много по-голям. Много скоро те ще направят факт самоуправляващите се автомобили, следващото поколение дронни системи, по-умните виртуални асистенти и др.

Блокчейн технология



Блокчейн технологията обикновено се свързва с биткойт валутата. Блокчейнът всъщност е децентрализираната публична база данни, която записва биткойн трансакциите. 

Технологията обаче излиза от руслото, за което е била използвана досега, и навлиза в нови сектори. IT специалистите вече я използват за създаването на иновативни решения за съхранение на данните в облак, които ще са непробиваеми, самоизпълняващи се договори, както и алтернативи на настоящата ненужно сложна патентна система. В бъдеще блокчейнът дори може да се използва за създаването на сигурна електронна система за гласуване, неуязвима за фалшификации.

Според мнозина експерти блокчейн технологията ще залегне и в основата на финансовата система на бъдещето.

Технологии за носене (Wearables)

Източник: Getty Images/Guliver

Един от най-бързоразвиващите се браншове на технологиите, насочени към потребителите, са т.нар wearables - технологии за носене. Това са джаджите, които измерват моментното състояние на тялото, физическата активност и др. Като например часовникът на Apple. Тези технологии все повече си пробиват път в работната среда и разширяват своя обхват.

Мнозина работодатели гледат благосклонно на идеята служителите им да носят wearables, за да следят здравословното си състояние по време на работния ден. Експерти смятат, че тези технологии могат да предложат варианти за ранна диагностика на хронични заболявания и в дългосрочен план да се отразят благотворно на общото здравословно състояние на човечеството.

Мобилни облачни услуги



Мобилните облачни услуги ще се превърнат в доминантната архитектура за мобилни инициативи. За да могат ресурсите на една компания да бъдат достъпни в реално време от всяка една точка и от всяко устройство, те все по-често ще бъдат "премествани" на облак. Все по-масова бизнес практика е да се използват облачните услуги, за да се улесни достъпът до информация на всички служители, а общата база данни да бъде "складирана" на едно място, където може да се управлява по-лесно.

Облачните услуги като цяло ще разширяват обхвата си все повече. Според изчисления до 2020 г. 1/3 от всички данни ще преминава или ще се съхранява в облак. Облачните услуги ще растат с 20% на година. Нарастващата нужда от онлайн пространство в световен мащаб е проблем, за който един от отговорите може да бъде именно облакът.

Нанолитография



Светът на нанотехнологиите, изграден от миниатюрни сензори, транзистори и лазери се разгръща във все по-голям мащаб в хиляди лаборатории по света. Тези устройства са бъдещето на свръхбързата и евтина електроника и комуникация. Да излезе технологията извън лабораториите обаче е трудно заради липсата на подходящи техники за производство. Инструментите, използвани за масовото производство на чиповете, са твърде скъпи и бавни, за да бъдат практични. Проблемът пред учените е именно как да успеят ефективно да комерсиализират нанотехнологиите, за да разгърнат те пълния си потенциал.

Механизъм, малко по-сложен от обикновената печатарска преса, може да бъде отговорът. Нанолитографията от ново поколение ще отпечатва лесно твърд филм върху мека подложка, внедрявайки наноматериала. Тази иновативна, т.нар. "мека литография", може да се превърне в основния метод за разработка на комуникационни, генетични или скрининг чипове от ново поколение. Технологията позволява по-лесно и по-евтино производство на многопластови чипове, снабдени с много повече сензори от настоящите. Разнообразни по дейност индустрии и днес харчат милиарди за разработката на нови методи за ефективно чипиране и нанолитографичното принтиране може да бъде ключът към бъдещето.

Квантова криптография



Светът работи благодарение на тайните. Правителства, корпорации и частни потребители базират цялата си дейност на сигурността на своите данни. Бизнесът днес не би могъл да функционира без да се чувства защитен. Ето защо е изключително важно да съществува метод, който гарантира безопасността на електронните комуникации и базите данни. Такъв иновативен инструмент е квантовата криптография, която може да предава информация по такъв начин, че всеки опит тя да бъде проследена, подслушана, заимствана или открадната, да бъде блокиран.

Технологията разчита на квантовата физика, която оперира на атомно ниво - всеки опит за наблюдение върху квантова система я променя. Благодарение на технологията, заедно с квантовата механика на случайната поляризация на фотоните, новите устройства генерират случайни числа и създават криптографски ключове. Те са толкова бързи и така сигурни, че технологията ще доведе до революция във вискоскоростната криптография.

Технологията използва различните спин състояния на фотоните. Така при фотоните могат да се използват различни филтри, чрез които данните се представят в двоична система като единици или нули, в зависимост от избрания спин на фотона и значението му според двоичната система.

Експертите обещават новият метод да сложи край на хакерските атаки срещу компютърни мрежи и да направи онлайн базираните дейности изключително сигурни.

Виртуална реалност



Виртуалната реалност е способността компютър да създаде симулирана 3D среда. Тази футуристична технология вече навлиза в живота ни, основно чрез разработването на специални очила за виртуална реалност.

Устройствата ни позволяват да водим разговори с холограми, да разработваме холограми и да работим върху готови модели на холограми. 3D средата позволява да подхождаме към бизнес проекти по невъзможен досега начин и да направим личната и професионалната си комуникация независима от фактори като местоположение и недостиг на ресурси.

3D принтиране



3D принтирането е технология, при която се възпроизвеждат реални физически 3D обекти, "принтирани" от 3D принтер, работещ с дигитални файлове. В зависимост от големината и сложността на 3D скенерите и принтерите, може да се принтира почти всичко - от части за машини, през обувки, посуда, части от електронни компоненти до медицински импланти.

3D технологията на принтиране ще направи революция в архитектурата, здравеопазването, автомобилостроенето, авиацията, археологията, земеделието, интериорния дизайн и обзавеждането и още много други.

Технологията ще оптимизира световното производство, позволявайки му да намали разходите и да повиши скоростта и ефективността си. В бъдеще персоналните 3D принтери ще ни позволяват сами да принтираме кухненското си оборудване, резервни части, играчки, аксесоари и др. Използваните в 3D принтирането материали постоянно се обогатяват и скоро изборът ще бъде достатъчно голям, за да може индустрии от всякакъв тип да се възползват от иновацията.

Графен



От десетилетия учените са наясно, че бъдещето принадлежи на графена - единичен равнинен лист от чисти въглеродни атоми, или иначе казано - материал, разновидност на въглерода. Той е изключително здрав (100 пъти по-здрав от стоманата) и е по-ефективен проводник на топлина и електричество от останалите материали. Въпреки че е представен за първи път през 2004 г., графенът все още не е разгърнал пълния си потенциал.

Комерсиалната му употреба ще доведе до революционни промени в медицината, електрониката, пречистването на вода, съхранението на енергия, производството на водоустойчиви материали и др. С помощта на графена човечеството ще създаде устройства, комуникиращи с клетките в човешкото тяло, както и супербързи квантови компютри, компактни сензорни екрани и смартфони и др.

Интернет на нещата



Вече е факт, че към интернет има свързани повече устройства, отколкото хора. Именно това е концепцията на "интернет на нещата" - че всичко ще бъде свързано с мрежата. Автономният дом, кайто може да бъде управляван дистанционно, персонализирането на човешката дейност чрез интернет базирани връзки или устройствата за носене, наблюдаващи различни показатели в нашето ежедневие, са само малка част от примерите за мащабите на "интернета на нещата".

В бъдеще ще управляваме самостойно, дистанционно и персонализирано домовете, автомобилите, здравословното си състояние, градската среда, бизнес проектите си.

Физическите устройства, свързани към мрежата, ще могат да комуникират и взаимодействат помежду си, организирайки живота ни по абсолютно нов начин. Човешкият фактор в контрола ще бъде водещ, но в същото време, при необходимост, участието на човека в част от действията и операциите ще бъде улеснено или ако е ненужно - преодоляно.

"Интернет на нещата" ще може да преустрои икономическите и обществени процеси така, че да бъдат самостойни, когато е нужно, и да протичат безпроблемно с минимална човешка намеса.

Изкуствен интелект

Източник: Getty Images/Guliver

Изкуственият интелект се възприема като технология, коята прави възможно компютърни системи да развиват интелигентно поведение.

Макар изкуственият интелект да звучи като тема на научната фантастика, той е нещо много реално, което използваме и днес. Без съмнение технологията на изкуствения интелект има огромен потенциал, който тепърва ще бъде развиван.

Дори сега обаче човечеството се възползва от необятните възможности на изкуствения интелект. Той се използва в системите на самоуправляващи се автомобили и самолети, за анализ на видео съдържание за идентифициране на определени елементи, за лицево разпознаване в изображения, анализ на телевизионното поведение на зрителите, за визуално разпознаване, по-усъвършенствани навигационни системи, технологии за речево разпознаване, системи за индивидулизирани предложения по подразбиране, базирани на анализ на персонализирани данни и др. Софтуерът на изкуствения интелект се използва активно от най-големите технологични компании, включително Google и Facebook.

Изкуственият интелект обаче традиционно се свързва с най-отчетливата технология на бъдещето - роботиката. Много са специалистите в областта, които са категорични, че роботите ще променят начина, по който живеем и работим. Те ще отменят нуждата от човешка работна сила по отношение на много дейности и ще бъдат полезни в сфери на живота, където с досега наличните методи технологичният прогрес не е бил възможен.

Роботите ще играят изключително важна роля във високите технологии, медицината, инженерството, всички видове индустрии, науката, спорта, образованието, икономиката, бизнеса и др.

Технологиите на бъдещето ще променят коренно света. Свидетели сме, че само в рамките на един човешки живот човечеството напредва технологично до висоти, за които никога преди това не е мечтало. Тази воля, с която то открива непрестанно нови и нови неща, ще го изведе до бъдеще, в което отговорите на много от настоящите неразрешими въпроси ще бъдат възможни.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес