Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Създадоха най-точния часовник в света

15 февруари 2016, 20:47 часа • 27173 прочитания

Най-точния часовник в света са създали учените от Физико-техническия федерален институт в Германия.

Информацията се появи на официалния сайт на института - ptb.de. Изследователите съобщават, че са успели да създадат оптичен атомен часовник на основата на итербий. Той се състои от единствен йон, "уловен в капан".

Часовникът притежава много висока точност на възбуждане. Благодарение на това той е надминал по стабилност атомните часовници на основата на цезий, смятани досега за най-точните и използвани за определяне на секундите в международната система от единици.

Принципът на действие е сравнително прост. Така нареченото махало се състои от атоми, които се възбуждат в резонанс под действието на микровълново лъчение. Предишния часовник рекордьор е бил разработен от американски учени. Той изостава от точното време с 1 секунда за 15 милиарда години. Новият часовник, както твърдят учените, е 100 пъти по-точен.

За първи път механизмът на използване на йони за създаване на атомни часовници е описан през 1981 година от Нобеловия лауреат Ханс Демелт. Оттогава много изследователски групи по цял свят се опитват да изобретят "идеалния" часовник с минимална грешка.

Пълният отчет за разработката на немските специалисти е публикуван в сп. Physical Review Letters.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес