Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световен рекорд по предаване на информация: 1,125 Tb/s

12 февруари 2016, 18:20 часа • 7526 прочитания

Екип изследователи поставиха световен рекорд по предаване на информация между един предавател и приемник. Скоростта е била 1,125 терабита в секунда, съобщава Phys.org.

Нека си представим какво означават тези цифри. Ръководителят на изследването д-р Робърт Махер, обяснява:

"Това е почти 50 000 пъти повече от 24 мегабита в секунда, тоест средната скорост на широколентова връзка във Великобритания. Например при тази скорост за предаване на информация, която ние постигнахме, всички сезони на "Игра на тронове" в HD качество може да се свалят за една секунда."

Устройството използва петнадесет различни канала за изпращане на данни, всеки от които се модулира отделно, а след това всички те се комбинират в един сигнал – това, което изследователите наричат "суперканал".

На другия край приемник с невероятна широка пропускна способност завършва конструкцията.

"Използването на приемници с висока пропускна способност ни позволява да получим целия суперканал наведнъж… И все пак това едновременно варира нивото на производителност на всеки оптичен подканал, затова се налага да се обръща специално внимание на оптимизацията както на формата на модулация, така и на скоростта на предаване на кодови потоци на всеки оптичен канал, за да се максимизира нивото на предаване на информация.

Подобен подход ни позволи да постигнем най-голямата скорост на предаване на информацията с използването на един приемник, регистрирана някога в историята", казва Махер.

Вярно, има едно "но" – при експериментите учените директно са свързали предавателя с приемника. Следващия път те ще установят връзка с оптично влакно, от което сигналът малко ще се изкриви във времето на предаване. Така че до свалянето на всички сезони на "Игра на тронове" за една секунда ще измине още известно време.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес