Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студенти разработиха браузър, който се управлява с очи и жестове

01 ноември 2021, 08:38 часа • 2968 прочитания

Студентите от Волгоград са разработили браузър за хора с ограничени възможности. Той може да се управлява само с движения на очите и с пръстите на ръката без използването на клавиатура и компютърна мишка, съобщава ТАСС, като цитира Юлия Орлова, завеждаща катедра на Волгоградския държавен технически университет.

„От обикновен монитор фактически създадохме монитор, който може да се управлява или с движения на очите, или с движения на пръстите на ръката“, казва тя. Браузерът за хора с ограничени възможности на здравето работи в два режима. В първия курсорът следи погледа на ползвателя, а натискането на копчето на мишката е заменено от мигане на окото. Във втория курсорът се премества от движението на ръката на принципа на лазерна показалка.

Студентите от университета, които са автори на проекта, създават програми и мобилни приложения, които да са в помощ на хора със специални потребности. По-рано те вече са разработили мобилни приложения за рехабилитация на хора със сърдечни заболявания, както и на преживели инсулти или операции по ендопротезиране.

„Работихме на летна практика, когато ни дойде идеята да създадем такъв браузър. Отначало проследявахме движенията на очите, след това направихме програма, с чиято помощ просто натискахме копчета с движения на очите, после включвахме различни уреди и по такъв начин създадохме браузъра. Ще помагаме на хората колкото се може повече да се цифровизират, включително и на хората с ограничени възможности“, разказва студентка от четвърти курс в специалността „Софтуерно инженерство“ пред ТАСС.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес