Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смартфон мръсотия: Мобилните телефони са "уютен дом" за ужасни неща (ВИДЕО)

25 октомври 2024, 11:57 часа • 441 прочитания

Смартфоните вече са неизменна част от живота ни. Те не са просто мобилни телефони, а почти всемогъщи компютри, будилници, календари, офиси, онлайн места за срещи, спомени... всичко. Мобилните телефони постоянно са в ръцете ни, дори и да не ги използваме. И безмълвно събират всякаква невидима мръсотия. А ние доброволно я пренасяме по ръцете си, след това се здрависваме с колега, щипваме по бузката детето си, погалваме любимия човек и предаваме "съкровището" нататък.

Да, наясно сме, че не всички бактерии са вредни за хората - човешките организми са изградени от различни бактерии и благодарение на тях реално съществуваме. Но е редно да сме наясно и какви "същества" обитават телефоните ни, има ли изобщо живи организми там или просто пренасяме "мъртва" мръсотия? И може би така ще си напомним, че е добре редовно да почистваме телефоните си.

Още: Учени предупреждават: Това са личните вещи, които крият най-много микроби

Колко са мръсни смартфоните?

Популярно видео в интернет показва, че под микроскоп се виждат множество микроби, които живеят и се размножават върху нашите смартфони. След като клипчето се разпространи сред много хора, специалисти заявиха, че най-вероятно е фалшиво.

След това авторът на YouTube канала Another Perspective решава да провери какво наистина има по телефоните ни. Той взима три смартфона - на 2 седмици, на 2 години и на 20 години, за да сравни колко точно са мръсни. Той изследва не само екрана на телефоните, но и калъфчетата, с които са "облечени".

На първи поглед се виждат отделните пиксели, след тях - прах, части мъртва човешка кожа и косми. Според видеото на нито един от трите смартфона не са открити живи организми, но се виждат техните "трупове", което говори, че са били там. Виждат се микроскопични гъби, много прах и външни обекти, попаднали под калъфчето и в отвора за зарядното.

Друго видео пък показва какво се случва с посявка на проба, взета от екрана на мръсен телефон и на специално почистен.

Още: Метилотрофи, дрожди: Кой ви чака на най-мръсните места в апартамента?

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес