Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сингапур ще бъде застроен с напечатани къщи

06 март 2016, 11:42 часа • 9312 прочитания

Технологията за печат на сгради на 3D принтер печели все по-голяма популярност в света. За възможностите на нейното приложение са се замислили и в Сингапур, където планират да раздадат такива жилища на възрастни граждани.

Печатането на къщи на 3D принтер има множество преимущества в сравнение с традиционното строителство. На първо място те са значително по-евтини – икономията е от материали, срокове и минимална необходимост от работни ръце.

Основният аргумент срещу такъв начин на строителство е неговата новост – макар че технолозите уверяват, че напечатаните къщи са способни да издържат проверката на времето или изпитанията от природни катаклизми, на практика това още не е потвърдено, тъй като първите 3D сгради се появиха едва преди няколко години.

През 2014 година в САЩ, въз основа на технологията Contour Crafting, е създаден 3D принтер, способен за денонощие да издигне дом с площ 250 кв.м. Върху поставеното скеле роботизираният принтер поставя бетонна смес според заложената в него програма.

В Китай печатането на къщи веднага е поставено на конвейера както за жилища, така и за изящни архитектурни обекти. Такива здания се сглобяват от отделни модули, изработени по-рано. Точният състав на "отпечатаните" материали се пази в тайна.

Сега и Сингапур е решил да последва този пример. В близките три години там трябва да се появят новаторски жилищни комплекси. Съставните части на сградите трябва да бъдат напечатани в завод и сглобени на място. Сега проектът преминава техническа, екологична и икономическа експертиза.

В случай на неговото утвърждаване пенсионерите на града държава ще получат достъпни и изключително евтини, но качествени жилища.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес