Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шпионира ли Китай през смартфоните?

16 ноември 2016, 07:21 часа • 2484 прочитания

Произведените в Китай смартфони може да имат секретна програма, която всеки 72 часа да пренасочва към китайски сървър изпратените от тях съобщения, пише електронната версия на вестник The New York Times.

„Експерти по сигурността наскоро откриха в някои смартфони с операционна система Android програма, която проследява местоположението на използващия телефона, с кого говори той и какво пише в текстовите съобщения”, се твърди в статията. Вестникът цитира американски официални лица, според които засега не е ясно дали това е тайно събиране на данни за целите на персонализираната реклама или китайските власти се опитват по този начин да събират разузнавателна информация.

Според американската компания Kryptowire, работеща в областта на сигурността, която е открила „задния вход” за източване на информацията от смарфона, тази програма „предава пълното съдържание на текстовите послания, списъците с телефонните номера, данни за времето на разговора, данни за местоположението и друга информация към китайски сървър”. Според вицепрезидента на „Криптовайър” Том Каригианис, на клиентите, които са си купили такива телефони не е съобщено за наличието на тази програма.

„Този епизод служи за нагледна демонстрация на това как компаниите могат да поставят под заплаха правото на личен живот с помощта на технологичната верига”, отбелязва The New York Times.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес