Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на "ТикТок" и еврокомисар Вестагер обсъдиха шпионирането в интернет

10 януари 2023, 16:37 часа • 2297 прочитания

Главният изпълнителен директор на "ТикТок" (TikTok) Шоу Цзъ Чу и еврокомисарят, отговарящ за защитата на конкуренцията, Маргрете Вестагер обсъдиха днес "агресивното" събиране на данни и наблюдението в интернет в Съединените щати. Това съобщи Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Мобилното приложение за кратки видеа, което е собственост на китайския технологичен конгломерат "Байтденс" (ByteDance), миналия месец призна, че някои от служителите  му неправомерно са имали достъп до потребителски данни от "ТикТок" на двама журналисти, за да идентифицират източника на информация, изтекла в медиите. 

През последните три години компанията се опитва да увери Вашингтон, че личните данни на американските граждани не мога да бъдат използвани и съдържанието не може да бъде манипулирано от Китайската комунистическа партия или други организации под влиянието на Пекин. 

В ЕС, заедно с други компании, "ТикТок" е изправен пред нови, строги правила за технологичния сектор, които ще влязат в сила през идните две години. Те ще изискват онлайн платформите да правят повече за предпазване от нелегално съдържание.

"Целта на срещата с "ТикТок" беше да се направи преглед как компанията се подготвя да се съобрази със задълженията си по регулациите на Европейската комисия", посочи ЕК в изявление. 

На срещата е бил обсъден и Общия регламент за защита на данните, както и въпроси за поверителността и задълженията за трансфер на данни предвид неотдавнашните съобщения в медиите за агресивно събиране на данни и наблюдение в САЩ, допълва ЕК.

ОЩЕ: Младежите прекарват онлайн три пъти повече време, отколкото пред телевизора

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес