Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сделката на годината: Dell купува EMC Corp

12 октомври 2015, 22:26 часа • 30431 прочитания

Днес, 12 октомври, се пише история в световния технологичен сектор. Причината? Обявяването на най-голямата сделка за придобиването на компания в този сектор, откакто се води отчетност.

Технологичният гигант Dell обяви придобиването на клауд компютинг компанията EMC за близо 67 млрд. долара, които ще бъдат изплатени в брой и в акции. Купувачът се е съгласил да плати по 33 долара и 15 цента за акция, като това надхвърля котировките на фондовата борса от 7 октомври с 28%. Цената на сделката ще бъде платена с парични средства по 24.05 долара за акция, а остатъкът ще се издължи в акции, като се очаква тя да приключи окончателно в периода май-октомври 2016 година. Така акционерите на EMC ще получат по около 33.15 долара на акция в брой, както и акция във VMware, която ще продължи да бъде самостоятелна, публично търгувана компания.

В сделката, от страна на Dell, ще участват и MSD Partners и Silver Lake.

Dell, които са на 51-място в класацията Fortune 500, се занимават с разработка и продажба на компютри и сходни продукти и услуги. EMC пък е корпорация, която се занимава със съхранение на данни, информационна сигурност, анализи, клауд компютинг (от англ. cloud computing - изчисления в облак) и други подобни услуги, улесняващи бизнеса. Дъщерни фирми на EMC са VMware, както и LenovoEMC.

„Ние създаваме невероятна движеща сила чрез обединяването на компаниите“, каза изпълнителният директор на Dell – Майкъл Дел. „Целта ни тук всъщност е да обединим взаимно допълващи се технологии и да помогнем на клиентите си да се справят с предизвикателствата и възможностите, които дигиталното бъдеще предоставя“.

Транзакцията между Dell и EMC бележи най-голямата сделка в технологичния сектор, измествайки офертата на Avago Technologies към конкурентите им Broadcom за 37 млрд. долара. Тази сделка също все още не е приключила.

Придобиването на EMC се приема като възможност за Dell да се диверсифицира от застоялия пазар на персонални компютри и да атакува бързо разрастващия се доходоносен пазар за управление и съхранение на данни за бизнеса.

Междувременно EMC ще потърси и други потенциални купувачи, сподели изпълнителния директор и председател на борда на директорите, Джо Тучи. „Ще се погрижим да намерим най-добрата сделка за акционерите ни, като времето ще покаже какво ще се случи“.

ЕМС има капитализация около 50 милиарда долара, чистата й печалба за периода април-юни 2015 година възлиза на 487 милиона долара.

Автор: Петя Гроздарска, Софтуерен университет

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес