Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роботите се учат да падат (ВИДЕО)

21 октомври 2015, 12:57 часа • 6569 прочитания

Учените от Технологичния институт на Джорджия (САЩ) се опитват да научат роботите да падат без щети за собственото си тяло.

За да научат робота правилно да реагира на загубата на равновесие и да смекчи удара в повърхността, инженерите се обърнали към миналогодишно изследване, посветено на анализ на движенията на котките и спортистите в аналогични ситуации.

Изследователите решили да научат съвременните роботи на програмно ниво в реално време да изчисляват движенията, които правят падането най-малко травматично. Основният проблем при това се заключава в апаратната част, тъй като повечето електропроводници отстъпват по бързодействие на живите организми.

Алгоритъмът бил настроен с отчитане на сегашната скорост на роботите и моторите и в момента при загуба на равновесие софтуер определя необходимата последователност от докосване на повърхността с различни части от тялото на робота, за да се снижи максимално силата на удара.

По такъв начин роботът се научил различно да реагира на удар в зависимост от неговата сила – ако бъде блъснат леко, роботът прави крачка, за да се задържи на крака, а при силен удар той се прекатурва презглава, за да угаси импулса.

Подобни навици на роботите ще съкратят вероятността от увреждания при падане и потенциално ще снижат разходите за ремонт.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес