Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Робот ще пълзи по космическите кораби (ВИДЕО)

17 август 2015, 10:44 часа • 5712 прочитания

Специалистите от НАСА са разработили механизъм, който ще може да се придвижва по повърхността на корабите в условията на Открития космос.

Специалното му покритие ще му помага да "прилепва" към обшивката на кораба, без да я навреди. Нещо подобно виждаме при геконите, които също могат да се изкачват по най-различни повърхности.

Вътрешната страна на лапите на тези същества е покрита с микроскопични власинки. Роботът на НАСА използва подобни власинки – те са изпълнени от синтетичен материал.

В момента специалистите изпитват активно робота Lemur-3, който може да послужи за провеждане на работи на Международната космическа станция. Такива механизми са подходящи за ремонт на оборудване, а лепящата повърхност на робота може да се използва за закрепване на различни предмети към МКС.

Наскоро специалистите от НАСА показаха разработката RoboSimian, който може да помогне при ликвидирането на последствия от стихийни бедствия. Преди това пък беше представен многофункционалният човекоподобен робот Валкирия, разработен съвместно с DARPA.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес