Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рециклират ли българите старата си електроника?

30 август 2024, 11:54 часа • 1005 прочитания

Почти във всяко домакинство може да се намери някой стар телефон или непотребен кабел, прилежно прибрани в шкафа „за всеки случай“. Изборът в какво да се превърнат те – в отпадък или в ресурс, е в ръцете на всеки потребител. Правилното им третиране е от съществено значение за опазването на природата и здравето ни – ако попадне в околната среда, електрониката се разгражда с години и отделя вредни и токсични вещества. От друга страна са налице икономически загуби от изхвърлянето или унищожаването на ценни изчерпаеми ресурси, съдържащи се в техниката.

У нас все повече потребители предават за рециклиране непотребното си оборудване, за сметка на тези, които го изхвърлят в общия отпадък. Това сочат данните от скорошно проучване на Yettel, което изследва как хората използват технологиите и какви устойчиви практики прилагат в ежедневието си. Тенденцията е най-разпространена при дребната техника - аксесоари за мобилни устройства (61%), стари кабели (31%) и таблети (23%), където ръстът спрямо предходната година е почти троен.  

Причините за промяната в поведението са няколко, но на първо място можем да поставим информираността. Веднъж запознали се с проблема с електронните отпадъци, но и с възможностите за решаването му, хората са по-склонни да приемат отговорността на личните си действия. От 2022 г. насам осведомеността по темата нараства с 14 процентни пункта и вече 79% от потребителите са наясно, че сред мобилните оператори има такива, които събират и рециклират стари устройства.

Практиката се утвърждава и като необходимост - 69% от хората са готови на тази стъпка в бъдеще, макар на практика едва 10% от всички запитани да го правят.

Българите на възраст между 30 и 39 г. най-често предават за рециклиране старата си техника, когато си купят нова, показва още допитването на Yettel. Почти 30% от тях се възползват от различните опции да се разделят с мобилните си устройства по екосъобразен начин – предават ги за рециклиране в магазин, специализиран контейнер или ги връщат в замяна на ваучер или отстъпка за нова покупка. Най-слабо разпространено тази практика сред младите потребители – до 29 години, и по-възрастните – между 50 и 65 години, съответно 11.4% и 10.9%.

Желанието за опазване на околната среда, съчетано с възможностите за финансови стимули, се оказва сериозен мотивиращ фактор. Близо 84% от хората, предали устройство за рециклиране, са се възползвали от отстъпки при закупуването на нов смартфон или аксесоар. Програмата на Yettel „Рециклирай и спести“ предлага именно такава опция. Срещу предаване на стара техника клиентите на телекома могат да получат преференциални условия за закупуване на избрани устройства. Освен да разчистят онзи шкаф, в който трупат непотребна техника, по този начин хората дават и своя принос за намаляване на замърсяването в природата.

Дългогодишните усилия на Yettel в посока на рециклирането и намаляването на електронните отпадъци, част от стратегията за устойчиво развитие на компанията, вече дават осезаеми резултати. За последните две години телекомът е предотвратил попадането на 47,5 тона електронен отпадък на сметищата, а целта е до 2028 г. този показател да нарасне до 127 тона.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес