Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разпространението на слухове в Twitter може да се забави

07 април 2016, 09:20 часа • 1966 прочитания

Учени от Вашингтонския университет са успели да изяснят, че туитовете от официалните акаунти са способни да забавят разпространението на слухове в Twitter. Резултатите от изследването са представени на конференцията Association for Computing Machinery's Conference for Computer-Supported Cooperative Work and Social Computing.

В своята работа изследователите се опирали на две ситуации на разпространение на слухове, едната от които е вземането на заложници от въоръжен мъж в кафене в Сидни, случила се през декември 2014 година.

Тогава радиоводещ обявил, че полицията претърсва мюсюлманския район Лакемба, докато всъщност полицията извършвала планово обхождане на местната джамия. Изминали час и двадесет минути, преди официалните представители да опровергаят тази информация.

За това време били публикувани 1279 туита, свързани със слуха. От тях 38% потвърждавали информацията, а 57% я опровергавали.

Изследването установило, че повечето от потвърждаващите или опровергаващите слухове били ретуитнати от малко количество акаунти. Това демонстрира значителното влияние на единични акаунти върху разпространението на слухове.

Вторият слух, разглеждан в изследването, се отнася до отвличането на самолет на канадската компания WestJet, летящ от Ванкувър за Пуерто Валярта през януари 2015 година.

В момента на разпространението на лъжливата информация никой от официалните представители на компанията не бил на работа и за 10 минути тази новина с таг "breaking news" се разпространила бързо.

Слухът породил повече от 27 000 свързани туита, макар че не бил нищо повече от грешка на редица медии.

По такъв начин учените заключават: в подобни ситуации официалните представители трябва да действат максимално бързо, тъй като тяхната намеса може ефективно да допринесе за проясняване на обстановката и да не се допуска разпространението на дезинформация.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес