Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първите квантови компютри вече са на пазара - разберете какви са и цените им

22 декември 2022, 09:10 часа • 8442 прочитания

Стартираха продажбите на един от първите в света достъпни квантови компютри. Това са моделите Gemini Mini, Gemini и Triangulum, създадени от китайския технологичен център на град Шънджън. Те се базират на технологията SpinQ и началната конфигурация е с цена 8700 долара. Новите квантови компютри се продават в магазина Switch Science Co, съобщават от kaldata.

Gemini и Gemini Mini са квантови компютри с по два кубита, но могат да се използват и като симулатори на 8-битови квантови машини. Изчислителната мощност на Gemini е много по-голяма от тази на Gemini Mini, която е с консумация 60 W, като и цената му е много по-висока – приблизително 40 хиляди долара.

Консумацията на електрическа енергия на 3-кубитовия квантов компютър Triangulum е в рамките на 330 W, а неговото тегло е 40 кг. Той предлага възможност за извършване на промени в използваната квантова схема, което става с помощта на специален порт. Triangulum струва около 58 хиляди долара.

И трите представени на пазара модела са квантови компютри с използването на ядрен магнитен резонанс, в който се използва спина на атомите. Този процес е възможен при стайна температура.

През 2021 година китайски физици обявиха, че са създали и успешно тествали нови прототипи на квантови компютри. Първият от тях носи името Zuchongzhi 2.1, има 66 кубита, а неговата изчислителна мощност е над един милион пъти по-голяма в сравнение квантовия компютър Google Sycamore, базиран на процесор с 55 кубита.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес