Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Стивън Хокинг се страхувал от делата на "свръхчовеците"

14 октомври 2018, 19:20 часа • 7353 прочитания

Професор Стивън Хокинг се е опасявал, че нова раса от „суперчовеци” може да унищожи останалата част от човечеството, ако генното инженерство продължи да се развива без регулации, съобщава в. „Метро”. Ученият, който почина през март, остави след себе си поредица от статии, в които очертава своите притеснения за бъдещето на човешката раса. В последната си книга „Отговори на фундаменталните въпроси”, професор Хокинг твърди, че основното му опасение е, че богатите ще започнат да роменят своята ДНК и тази на децата си, за да създадат „суперчовеци”, които ще са по-интелигентни и ще живеят по-дълго.

Той пише:”След появата на суперчовеците, ще възникнат редица значителни политически проблеми с неподобрените хора, които нямат да могат да се състезават с тях. Подразбира се, че те постепенно ще изчезнат, или ще станат несъществени. Вместо това ще се появи раса от самосъздали се същества, които ще се самоусъвършенстват дори с по-голяма скорост.”

Хокинг прогнозира, че дори да бъдат приети закони, с които да се регулира генното инженерство, винаги ще има хора, готови да нарушат правилата, което ще предизвика създаването на „суперчовеците”.

В своят статия, чийто откъс публикува в. „Таймс”, професорът пише: „Убеден съм, че в рамките на този век хората ще открият как да модифицират интелекта и инстинктите, като агресията. Вероятно ще бъдат приети закони срещу генното модифициране на хора. Но има хора, които няма да могат да устоят на изкушението да подобрят човешката природа, като паметта, устойчивостта на болести и продължителността на живот.”

В подкрепа на твърденията си, авторът на „Кратка история на времето” дава за пример „Криспър” – технология, която позволява на учените да променят или премахват „лошите” гени от ДНК.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес