Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет месеца държавата не намира пари за ремонт на единствения ни изследователски кораб

08 септември 2016, 08:30 часа • 2749 прочитания

1,1 млн. лева са необходими за ремонта на единствения изследователски кораб на България „Академик”. Засега обаче не е ясно кога ремонтът ще стане факт, а има опасност от 1 януари, 2017 година държавата да остане без нито един научно-изследователски съд, ако не се намерят пари за НИК "Академик".

Вариантите за ремонт са или целево държавно финансиране, или дарение, като дарители да се наберат чрез широка медийна кампания. Още преди пет месеца от БАН е изпратено писмо до Министерския съвет, но все още отговор няма, стана ясно от информация на БНТ.

Сега основна задача на НИК „Академик” е да извърши химичен мониторинг на водите на Черно море. Корабът пренася и единствената научно-изследователска подводница. Само през тази година НИК „Академик” има 15 планирани експедиции. Ако корабът бъде спрян, то ще трябва да плащаме на чужди плавателни съдове да изпълняват ангажименти, които имаме към ЕС – например относно състоянието на рибните пасажи в Черно море.

Преди 30-40 години е имало около 40 вида риба и морски създания в Черно море, но сега рибните запаси са драстично намалели – заради големия улов през предишните десетилетия.

Извън Черно море НИК „Академик” не е бил на експедиция много отдавна. Корабът може да остане в открити води без никаква допълнителна помощ и зареждане за 24 дни. НИК „Академик” може да минава и през лед. Проф. д-р Христо Пимпирев е направил предложение корабът да участва в експедиция до Антарктида, но са били нужни 1 млн. долара и е било преценено, че няма откъде да бъдат събрани тези пари.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес