Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха вероятната причина за унищожаването на спътника Intelsat

22 октомври 2024, 23:20 часа • 482 прочитания

Причината за унищожаването на европейския комуникационен спътник Intelsat 33e с голяма степен на вероятност е експлозията на горивни компоненти. Това мнение изрази Натан Ейсмонт, водещ изследовател от Института за космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките, в разговор с ТАСС. "Фактът, че се е сринала по този начин, е неприятно събитие. Най-вероятно горивото е избухнало“, каза Ейсмонт.

Още: Метеор или разпадащ се сателит прелетя над България?: Говори астроном

Intelsat 33e е базиран на сателитна платформа Boeing 702MP, оборудвана с двукомпонентни химически двигатели. Според ученият те са могли да използват ефикасни, но токсични горивни пари от несиметричен диметилхидразин (хептил) и азотен тетраоксид. „Експлозията в този случай би била доста силна“, отбелязва той, цитиран от БГНЕС.

Още: НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Ейсмонт добави, че всички регистрирани досега фрагменти от спътници са каталогизирани - траекториите им могат да бъдат предсказани. „Ако вашият космически кораб може [да се сблъска с някои от отломките] според тези прогнози, добре, трябва да направите изпреварваща маневра“, каза ученият. Той отбеляза, че за геостационарните спътници аварийните корекции на орбитата са необичайни, но възможни. 

Още: Кой е първият изкуствен спътник на Земята?

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес