Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитаха ли се турците да "бръкнат" в руските комплекси C-400?

04 декември 2020, 17:29 часа • 26547 прочитания

Руските зенитноракетни комплекси С-400 „Триумф” още преди година пристигнаха в Турция, но до сега не са постъпили в армията и скъпото оръжие не застана на дежурство. Изданието k-politika.ru се опита да обобщи възможните причините според публикуваните в Мрежата догадки.

Една от първите причини, цитирана от Мрежата, че е възможно турците да са се опитали да отворят „мозъка” на тези ЗРК, очаквано претърпели несполука и сега комплексите просто не са годни за използване.

Според условията на договора „тънката” електроника и особено „мозъкът” на С-400 могат да бъдат обслужени само от руски инженери. Кодовете за достъп до деликатните системи на „Триумфите” Русия не възнамерява да ги дава на никого. Руснаците не търгуват с военни тайни.

Впрочем така постъпват и другите производители на съвременни оръжия, включително и САЩ. И това е разбираемо. Например сред тези настройки се крие и системата за разпознаване „свой-чужд”.

Ако потенциалният противник получи възможност да пренастройва тези опции, страшното оръжие може да се насочи даже против производителя. Това се отнася и за „Триумфите”.

Руските инженери не веднъж са предупреждавали, че опитите за „отваряне” на С-400 ще доведат до извеждането им от строя. Точно на тези изявления се опират мненията в Мрежата: тъкмо турците да отворят „Триумф” и той вземе да се счупи! Няколко милиона отиват на вятъра, а да признае, че в микросхемите някой си тикал отвертката, Анкара не може, защото е нарушение на договора.

Турските медии не коментират тези съобщения. Няма обяснения и от официалните лица в Анкара. Това е разбираемо – руските власти също често отговарят „Слухове не коментираме.”

Според k-politika.ru, руснаците таят плахата надежда, че в Анкара разбират духа и буквата на турско-руския договор. А това означава, че те не трябва да допускат свой инженер до „Тайфуна” с отвертка в ръка. Проблемът се решава със строго спазване условията на договора. Ако ще обслужват С-400 руски инженери, само те могат да носят отвертки. Тогава слуховете сами ще секнат.

Превод: Ганчо Каменарски

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес