Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обещание: Ще бъде публикуван кода на Virusafe

06 април 2020, 08:49 часа • 5769 прочитания

Мобилното приложение Virusafe всъщност води към доброволната част на системата. Ще бъде публикуван отворен код на това приложение. Всеки потребител ще може да ползва приложението и без геолокация. Това обобщи Калин Радев, директор на „Софтгруп” – компанията, стояща зад новото електронно приложение за борба с коронавируса.

Задължителната част на системата всъщност представлява регистър с информация. Там влизат само проверени данни – по думите на Радев пред Нова телевизия това значи данни и информация, въведени от болнични протоколи.

От гледна точка лични данни, се подава само ЕГН и информация за симптоми, уточни Радев за доброволната част на системата.

Няма задължение на контактували с доказано болни, които стоят поне 14 дни под карантина, да влизат в приложението и да дават геолокация, увери Радев. Той добави, че приложението е качено в „двата най-големи онлайн магазина за приложения” и се чака одобрение всеки момент.

На въпрос дали приложението е безплатно и какво става, ако не дам данни, отговорът беше, че ще видим само статистическа информация. Ако дадем данни, личният ни лекар ще може да следи онлайн състоянието ни – като получава имейли.

Още: "Оптимистични новини от Италия за коронавируса, но като цяло по света положението е тежко"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес