Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов вирус "Azov" унищожава данните, труден и за експертите

13 декември 2022, 15:39 часа • 2985 прочитания

Новят вирус "Azov" изглежда е разработен от опитни хакери, които са използвали няколко различни похвата за укриване на вируса и повишаване на ефикасността му, съобщават от BleepingComputer.

Вирусът използва "полиморфичен код" за по-трудно засичане от системите за сигурност. Той изтегля елементите на части, за да затрудни откриването му. Заради начина си на програмиране, "Azov" е труден и за разгадаване от експертите.

"Azov" се представя за криптовирус, който ще иска откуп, но това е само за кратко. "Azov" показва на жертвата си писмо, в което критикува страданията и намеква някои от изказванията на Кремъл за войната и ядрената заплаха. В писмото вирусът уведомява потребителя, че данните му са унищожени и не могат да се възстановят.

Самите файлове са унищожавани чрез метод за презапис на произволна информация върху тях. Това се прави на "парчета" от по 666 бита.

ОЩЕ: Кои са най-често срещаните видове компютърни вируси?

Във вирусът е вградена и "логическа бомба", която се активира в предварително определен час. Когато настъпи, вирусът започва унищожаването на данните, като оставя някои системни файлове, за да може компютърът да продължи да работи.

Според данни от VirusTotal, само през миналия месец има поне 17 000 жертви на вируса. Това е индикатор, че той се разпространява масово и не изглежда да има конкретни цели. Все още не се знае кой е създателят на "Azov". Допълнителни мерки за сигурност не са нужни, но се препоръчва спазването на всички базови правила и редовно актуализиране на системите.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес