Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

New York Times започва съдебни дела заради изкуствения интелект

28 декември 2023, 15:24 часа • 1220 прочитания

New York Times съди OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторски права, отваряйки нов фронт във все по-интензивната съдебна битка за неоторизирано използване на публикувана работа за обучение на технологии за изкуствен интелект. Новината става ясна от публикация в американското издание.  

The Times е първата голяма американска медийна организация, която съди компаниите, създателите на ChatGPT и други популярни A.I. платформи, по проблеми с авторските права, свързани с неговите писмени произведения.

Подробности за делото

Делото, заведено във Федералния окръжен съд в Манхатън, твърди, че милиони статии, публикувани от The Times, са били използвани за обучение на автоматизирани чатботове, които сега се конкурират с новинарското издание като източник на надеждна информация. ОЩЕ: Новини за изкуствения интелект: Нов софтуер пречи да се "крадат" изображения

OpenAI са разочаровани от делото

Говорител на OpenAI коментира в изявление, че компанията е „движила напред конструктивно“ в разговорите с The Times и че е „изненадана и разочарована“ от делото.

„Ние уважаваме правата на създателите и собствениците на съдържание и се ангажираме да работим с тях, за да гарантираме, че ще се възползват от изкуствения интелект и новите модели за приходи“, каза говорителят. „Надяваме се, че ще намерим взаимноизгоден начин да работим заедно, както правим с много други издатели".

Microsoft отказа коментар по случая. ОЩЕ: Ето кои са първите професии, които изкуственият интелект заличава

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес