Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Neuralink на Мъск вкара чип в мозъка на втори пациент (ВИДЕО)

05 август 2024, 11:01 часа • 1142 прочитания

Neuralink успешно е имплантирала на втори пациент чип в мозъка. Ръководителят на компанията - милиардерът Илон Мъск - обяви, че пациентът е преминал успешно процедурата.

По думите му, в мозъка на пациента вече работят 400 електрода и той получава много сигнали. Neuralink посочва на своя уебсайт, че имплантът ѝ използва 1024 електрода.

Тази процедура е предназначена да даде на парализирани хора възможността да използват цифрови устройства само със силата на мисълта.

Neuralink е в процес на тестване на своето устройство. То позволи на първия пациент с чип в мозъка да играе видеоигри, да сърфира в интернет, да публикува в социалните мрежи и да движи курсора на лаптопа си. Имаше обаче и някои проблеми: Има проблеми с мозъчния чип на Neuralink, имплантиран в човек.

Подробности

В подкаст, публикуван късно в петък и продължил повече от 8 часа, Мъск даде малко подробности за втория пациент. Сподели, че човекът е имал увреждане на гръбначния мозък, подобно на първия пациент, който е бил парализиран по време на гмуркане.

"Изглежда, че с втория имплант всичко е минало изключително добре", каза Мъск пред водещия на подкаста Лекс Фридман, цитиран от Reuters. "Има много сигнал, много електроди. Работи много добре".

Мъск не разкрива кога Neuralink е извършила операцията на втория пациент. Каза, че очаква компанията да предостави имплантите на още 8 пациенти тази година като част от клиничните си изпитания.

Още: Първият човек с чип на Neuralink в мозъка игра онлайн шах във видео стрийминг (ВИДЕО)

Първият пациент разказва как се е променил животът му

Първият пациент, Ноланд Арбо, също бе интервюиран в подкаста, заедно с трима ръководители на Neuralink, които разказаха подробности за начина на работа на импланта и операцията, извършвана с робот.

Преди Арбо да получи импланта през януари, той е използвал компютър, като и пръчка в устата, за да докосва екрана на устройството. Сега той каза, че с импланта може само да мисли какво иска да се случи на екрана на компютъра, а устройството го прави. Арбо заяви, че чипът му е дал малко независимост.

Още: Първият пациент с мозъчен чип вече управлява компютърна мишка с мислите си

Първоначално Арбо се сблъсква с проблеми след операцията, когато малките жици на импланта се прибират, а това води до рязко намаляване на електродите, измерващи мозъчните сигнали. Reuters съобщи, че Neuralink е била наясно с този проблем още при опитите си с животни.

От компанията казаха, че са възстановили способността на импланта да следи мозъчните сигнали на Арбо, като са направили промени, включващи модифициране на алгоритъма му, за да бъде по-чувствителен. Арбо е подобрил предишния си рекорд за скоростта, с която може да контролира курсора само с мисли, "като работят само около 10-15% от електродите", каза Мъск в подкаста.

Милиардерът добави също, че е разговарял с кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп, чиято кампания Мъск вече подкрепи. Причината за дискусията е била сформиране на комисия, целяща подобряване на "ефективността на правителството" чрез намаляване на бизнес регулациите. Мъск би желал да участва в нея. Според него регулациите в САЩ пречат на иновациите.

Още: Заплаха или спасение е новият мозъчен чип на Мъск? Говори експерт по слухови импланти (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес