Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-вероятно хакването на НАП е станало още през 2018 г.

16 юли 2019, 11:55 часа • 5449 прочитания

Атаката срещу НАП е станала чрез SQL инжекция, при която след като служители в приходната агенция са въвели потребителското си име и парола, са предоставили достъп до базата данни на хакерите, които са го атакували, научи "24 часа".

Най-вероятно хакването е станало през 2018 година, тъй като това са последните данни, разпространени от нападателите. Това е класически пример за хибридна война - да се пусне чувствителна информация, източена преди време в ден, в който правителството подписва важно решение - за закупуването на самолетите Ф-16, казаха запознати пред изданието.

Те обясниха, че в данните се съдържат имена, ЕГН-та, осигурителен доход и адреси на над 5 милиона души.

Продължава проверката на хакерската атака срещу НАП, предприети са мерки за минизиране на щетите. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинг след свиканото заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет във връзка с хакерската атака срещу НАП, предаде "Фокус".

"Ще ви запозная накратко с това, което беше обсъждано на Съвета по сигурност. Всички запознахме премиера с фактическата обстановка по отношение на констатираната атака към информационните масиви на НАП. Това, което е установено до момента е, че от руски домейн е изпратено съобщение до български медии", каза той.

По думите му впоследствие линковете водят до сървър, на който е качена информация", уточни той и поясни, че проверката продължава.

"Можем да твърдим, че тази информация съвпада, налична е на сървърите на НАП, което потвърждава, че е извършен е нерегламентиран достъп до информация на НАП", посочи още той.

"По разпореждане на премиера се извършва преглед на информационните системи от другите държавни институции с оглед констатиране на уязвимости", каза още Маринов.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес