Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На самолета на слънчеви батерии му изгоряха батериите

14 юли 2015, 08:15 часа • 8954 прочитания

Самолетът на слънчеви батерии Solar Impulse 2, след петдневен пoлет над Тихия океан от Нагоя до Хаваи, завърши пътешествието си с повредени батерии, съобщава ВВС.

Замяната на прегрелите елементи може да отнеме повече от две седмици. Това, както и очакването на благоприятни природни условия, може да отложи старта на следващия полет на Solar Impulse 2 за август 2015 г.

Слънчевият самолет се отправи на пътешествие на 9 март 2015 година в 3:12 часа местно време от Абу-Даби. Очаква се апаратът да преодолее около 30 000 километра, прекарвайки във въздуха 25 денонощия и прелитайки над териториите на ОАЕ, Оман, Индия, Мианмар, Китай, Япония, САЩ, Канада и няколко европейски страни. Двама пилоти се сменят в управлението на самолета – Андре Боршберг и Бертран Пикар.

HB-SIB, както официално се нарича вторият модел на серията Solar Impulse, е предназначен за демонстрация на възможностите на алтернативната енергетика. Презентацията му се състоя на 9 март 2014 година.

В хода на мисията пилотът на Solar Impulse 2 счупи рекорда по продължителност на полета на летателен апарат, управляван от един пилот. Той успя да преодолее повече от 7212 километра за 117 часа и 52 минути.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес