Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мухите имат "компас" в мозъка си

15 май 2015, 14:05 часа • 36639 прочитания

Група клетки в мозъка на мухата проследяват местоположението на насекомото подобно на компас, разкрива проучване, цитирано от BBC News. Изследователи са успели да разгледат с микроскоп мозъка на плодова муха, намираща се върху сферичен механизъм, задвижван от ходенето й. Наблюдавайки дейността на невроните в мозъчна област с формата на поничка, те са открили, че активността им се мести в пръстена в синхрон с посоката на движение на мухата. Установено е, че бозайниците имат клетки, служещи за ориентация, но такива за пръв път се наблюдават при мухи.

Най-важното е, че служещите като компас клетки са се активизирали не само, когато насекомото е било стимулирано от екрани, пресъздаващи илюзията за движение, но и на тъмно.

“Мухата използва усещането за собственото си движение, за да избере посока”, казва д-р Вивек Джаяраман. При други насекоми, като пеперудата монарх и скакалеца, активността на мозъчните клетки говори за ориентация според моделите на поляризираната светлина в небето - феномен, наричан “слънчев компас”. Новооткритият компас обаче функционира като невроните за ориентация, наблюдавани в мозъците на бозайници, които бързо се пренастройстват според обкръжаващата среда.

Провеждайки серия от експерименти, изследователите са открили, че за разлика от бозайниците, чийто клетки за ориентация са разпръснати в мозъка, невронният компас на мухите се намира в определна област и е с пръстеновидна форма.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес