Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Microsoft закрива 10 000 работни места

19 януари 2023, 04:00 часа • 1155 прочитания

Microsoft ще съкрати 10 000 служители през следващите месеци, след като икономическият спад продължава да се отразява негативно на американските технологични гиганти. Мерките ще засегнат по-малко от пет процента от служителите и ще последват сходни стъпки на Meta, собственик на Facebook, Amazon и Twitter, които обявиха хиляди съкращения, предава БГНЕС.

Съкращенията са "в отговор на макроикономическите условия и променящите се приоритети на клиентите", заяви производителят на операционната система Windows в регулаторно заявление в САЩ. Уволненията последваха мащабното наемане на служители в разгара на пандемията от коронавирус, когато компаниите се опитваха да отговорят на търсенето. Хората се насочваха към интернет за работа, пазаруване и развлечения.

Запитан за съкращенията непосредствено преди обявяването им, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че "никой не може да се противопостави на гравитацията" и посочи високата инфлация, която се отразява на икономическия растеж по света. 

В заявлението на Microsoft до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ се казва, че съкращенията ще доведат до разходи в размер на 1,2 млрд. долара при следващото обявяване на резултатите. Те трябва да бъдат представени на 24 януари, когато се очаква базираната в Редмънд, Вашингтон, компания да отчете най-бавното увеличение на приходите си от години.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес