Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Метавселената - паяжината, която ще улови нашите самоличности

18 ноември 2021, 10:30 часа • 7133 прочитания

Преди броени дни италианският философ Джорджо Агамбен зададе пред италианския Сенат един въпрос, който мнозина може би са си задали без да смеят да го изрекат. Възможно ли е „сертификатът за ваксинация да е краят на един процес, а не последствието“? С други думи, зад натиска за ваксиниране, представяно като едва ли не наше задължение за предотвратяване на „заразяването“, да се крие една друга цел - въвеждането на електронен документ за проследяване на цялото население?

Когато говорим за ваксинационен сертификат, се подразбира QR код. Масовизирането на този код (първоначално замислен като маркетингов инструмент за обозначаване на стоки, а не на хора) премина някак мимоходом без да бъде анализирано в технологичния или биометричния му смисъл. Почти едновременно обаче с неговото въвеждане Марк Зукърбърг обяви, че Facebook ще бъде преименувана на Meta - като метавселена. Според Зукърбърг: „Метавселената е въплътен интернет, в който, вместо просто да гледаме съдържание, ние ще живеем в него“. Целта му е до пет години да превърне Facebook във водещата компания в метавселената. А за това ще е необходимо ние да му предоставим още повече данни, отколкото му даваме в момента.

Това ще бъде интернет, в който ние вече няма да бъдем само потребители. Не просто разширена реалност, а буквално една паралелна суперструктура, която ще има предимство пред физическата реалност. Ние ще живеем вътре в мрежата. А тя ще разкрие истинското си лице – една паяжина, в която ще бъдат уловени нашите самоличности. В тази паяжина ще работим, ще водим сантиментален живот, ще извършваме търговски транзакции с дигиталната валута - незаменяемите NTF-токени. И постепенно собствениците на мрежата ще наложат своя закон в нея под формата на регулации. Сегашните факт-чекъри са само предвестник на това, което предстои. Правилата в метавселената няма непременно да съответстват на законодателството във физическата реалност. Вероятно отделни депутати във физическия свят ще се опитат да наложат защитни механизми, но ще бъде твърде късно, а и те ще са твърде сами, твърде маргинализирани.

Microsoft беше първият технологичен гигант, който тества сближаването между физическия и дигиталния свят. Сатя Надела, главният изпълнителен директор на Microsoft, отдавна говори за „смесването на реалностите“. Паралелната вселена или метавселената ще донесе, според анализ на Bloomberg Intelligence, печалба от 800 милиарда долара само до 2030 г., надхвърляйки БВП на няколко суверенни държави в Европейския съюз. Нататък ще са трилиони долари.

При тези залози не е учудващо, че освен Microsoft и Facebook в икономическата война около метавселената са въвлечени също и компании като Telcent, Apple, Sony, Nvidia, без да споменаваме китайските мега гиганти.

Но за да премине отвъд етапа на тестовата среда, метавселената се нуждае от биометричните ни данни (ретина, сърдечен пулс, глас и т.н.). Масово и от всички. Нуждае се от възможно най-пълните данни на цялото население, не само на отделен сегмент от него. Защото това ще е бъдещото поле на цялата гама от нашите взаимодействия, което ще се приема за все по-нормална част от живота докато функционалностите му непрекъснато ще се подобряват. Метавселената ще работи само ако са изпълнени две условия. Първо, потребителят да бъде в нея перманентно, а не еднократно, и второ - да поддържа в нея своята идентичност, не просто някакъв аватар. Затова се налага метавселената да премине през фаза на принудително събиране на информация за нас, играейки си с основателни или напълно необосновани страхове (здраве, тероризъм, климат и др).

Психологическото сътресение, което донесе пандемията през 2020 г., и нейният разрушителен характер върху голяма част от обичайните ни дейности, предоставиха уникална възможност за разгръщане на изкуствения интелект, тъй като хората биваха ограничавани и това създаде условия за подхранването на Молох*. В платформи като Zoom на практика се преместиха по-голямата част от дейностите ни, започвайки от работните срещи и обучението на децата, минавайки през медицинските консултации, културния и духовния живот та чак до семейния живот. Така човешката психика вече е подготвена. В икономически план фабриките и виртуалните лаборатории отдавна заменят човешкия ресурс с технологиите.

Метавселената представлява антропологична заплаха. В навечерието сме на нова ера, в която човешкото същество става част от игра, която самото то е помогнало да се създаде. Утопията на тоталитарния изкуствен интелект очевидно не е толкова далеч.

*Молох – зъл западносемитски бог, на който принасяли жертви

 

Анализът е на Тересита Дусарт де ла Иглесия, France Soir

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес