Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мета и Зукърбърг плащат стотици милиони по скандала, помогнал на Тръмп да стане президент

24 декември 2022, 09:09 часа • 2027 прочитания

Компанията майка на Фейсбук (Facebook) – Мета (Meta), се съгласи да плати 725 млн. долара за уреждане на съдебен иск, който беше заведен с твърдение, че най-голямата социална мрежа в света е позволила личната информация на милиони свои потребители да бъде подадена на "Кеймбридж Аналитика" (Cambridge Analytica). Скандалът с Cambridge Analytica отекна в цял свят, след като се разбра, че компанията е помогнала за успеха на Доналд Тръмп в американските президентски избори през 2016 година.

Условията на споразумението, постигнато от Meta Platforms - холдинговата компания за Фейсбук и Инстаграм, бяха оповестени в съдебни документи, предаде БТА. Споразумението трябва да бъде одобрено от съдия във федералния съд в Сан Франциско на заседание, насрочено за март.

Искът претендираше да бъде заведен като колективен, представляващ потребителите на Фейсбук. Няколко седмици преди изтичането на крайния срок през септември, когато Марк Зукърбърг и главният оперативен директор Шерил Сандбърг трябваше да дадат показания, двете страни по делото постигнаха временно споразумение за уреждане на спора.

За сравнение - приходите на всички платформи, свързани с Meta, са в размер на над 118 млрд. долара за периода септември 2021 година - септември 2022 година!

Делото стана факт след разкритията от 2018 г., че "Кеймбридж Аналитика" е платила на разработчик на приложения за Фейсбук за достъп до личната информация на около 87 милиона потребители на платформата. След това тези данни са били използвани за таргетиране и облъчване с психологически трикове на американски избиратели по време на кампанията през 2016 г., която завърши с избирането на Тръмп за 45-ия президент на САЩ.

Тези разкрития доведоха до изслушване в Конгреса на изпълнителния директор на Мета Марк Зукърбърг и призиви към хората да изтрият профилите си във Фейсбук. Въпреки че ръстът на Фейсбук се забави, социалната мрежа все още се гордее с около 2 млрд. потребители по света, включително близо 200 млн. в САЩ и Канада.

ОЩЕ: Промиване на мозъци: Тъмната история на победата на Тръмп и Brexit (I част)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес