Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Компютърен вирус вилнее из Facebook (ВИДЕО)

28 ноември 2016, 16:48 часа • 4696 прочитания

Facebook стана мишена на голям технологичен пробив, съобщава TheHacherNews. Според изданието във Facebook се разпространява вирус, замаскиран като картинка с разширение SVG, която се сваля автоматично. Вирусът с наименование Locky криптира файловете на компютъра и изпраща съобщание, което води до различни сървъри по света.Съобщениетo изисква от жертвите да платят откуп, в противен случай цялата информация ще бъде открадната или заличена.

Израелската компания за електронна сигурност Check Point споменава, че Locky e толкова опасен, защото се разпространява в социални платформи като Facebook и LinkedIn. Възможно е да има и други пострадали платформи, но на този етап това още се уточнява.

Хакерите се насочват към социалните мрежи, защото според потребителите те са сигурни и не е възможно да станат обект за нападение. Оказа се обаче, че това не е точно така. Според Check Point има и друга причина хакерите да нападнат социалните мрежи, а това е технологическата неграмотност на много от потребителите на Facebook. Голям процент от тях могат да сърфират в интернет и социалните мрежи, но не са способни да познаят опасностите, които ги съпровождат в мрежата.

Експертите твърдят, че не е трудно да се опазите от вируса. Не кликайте на съмнителни снимки в мрежата, а ако нещо се свали на компютъра ви, следва веднага да бъде изтрито.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес