Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайска компания почва да ползва все повече роботи, вместо хора

26 май 2016, 07:37 часа • 1124 прочитания

Китайската компания Хон Хай, известна като "Фокскон Текнолъджи Груп" (Foxconn), изпълняваща поръчки за САЩ, замени в Китай 60 000 работници с промишлени роботи. Тази стъпка е насочена към съкращаване на разходите в по-дългосрочен план" и възможности за увеличаване на продукцията, предаде БГНЕС.

По сведения на Fox News става въпрос за завода в Куншан, провинция Цзюнсу. Броят на заетите в завода досега бе 110 000 души, а сега е съкратен на 50 000. Според тв канала примерът на компанията е последван от други 600 високотехнологични фирми в същата провинция. Миналата година те са пуснали около 51 милиона лаптопи и 20 милиона смартфони. Стойността на един робот многократно надхвърля заплатите на работника, но с времето това се променя, тъй като машината има минимални разходи за поддръжка.

"По-евтино е да купиш робот - ръка за 35 000 долара, отколкото да държиш работник, който е по-малко производителен и заработва 15 долара на час, правейки пържени картофи", обяснява бившият ръководител на "Макдоналдс" Едуард Ренси. Основаната през 1976 г. компания Apple произвежда смартфони iPhone, таблети iPad, музикални плеъри iPod, ноутбуци и настолни компютри iMac, както и друга високотехнологична продукция. Корпорацията е една от най-големите в света, като нейният пазарен дял превишава 530 млрд долара.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес