Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай се готви да завладее света с роботи-хуманоиди (СНИМКИ)

08 ноември 2023, 11:05 часа • 9733 прочитания

Китай обяви амбициозни планове за масово производство на роботи-хуманоиди, които може да станат толкова революционни, както в момента са смартфоните.

Как пристрастяващите технологии влияят на мозъка?

Министерството на промишлеността и информационните технологии представи проект, в рамките на който страна възнамерява да внесе значителни промени в света на роботите

Още: Ерата на летящите автомобили идва, но има огромни предизвикателства

Снимка: iStock

Според пътната карта, публикувана от ведомството към 2023 г. роботите ще достигнат ново ниво и ще се произвеждат масово. Авторите на проекта смятат това за революция, каквато е появата на смартфоните и компютрите. 

Макар документът да не е представен подробно, някои китайски компании вече са започнали да работят над реализирането на амбициозните планове на страната. От Fourier Intelligence са заявили, че ще стартира масово производството на хуманоидни роботи GR-1 в края на текущата година. Компанията възнамерява да пусне хиляда роботи към 2024 г., които ще се движат със скорост от 5 км\ч и ще могат да носят товар до 50 кг. 

Още: Ерата на летящите автомобили идва, но има огромни предизвикателства

Снимка: iStock

Подобни усилия в областта на масовото производство на роботи-хуманоиди се наблюдава и в САЩ. Компанията Agility Robotics планира да открие фабрика за двуноги роботи в Орегон, които ще са способни да имитират човешките движения. Tesla също работи за създаването на собствени роботи-хуманоиди, наречени Optimus или Tesla Bot, макар масовото производство все още да е в начална фаза. 

Припомняме, че по-рано бе съобщено, че Китай планира роботът GR-1 да помогне в грижата за старите хора в страната. Според прогнозите към 2035 г. броят на хората над 60 години ще нарасне с 280 млн. и ще достигне 400 млн. души. 

Кои са най-великите технологични открития в историята?

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес